110 yıldır ayrı kaldıkları akrabalarını arıyorlar video

110 yıldır ayrı kaldıkları akrabalarını arıyorlar video

1905 yılında Ağrı’dan Suriye’ye giden, aradan geçen 110 yıldan sonra Suriye’deki savaş sebebiyle Türkiye’ye dönen aile, şimdi akrabalarını arıyor.

1905’te Ağrı’dan Suriye’ye giden aile imkânsızlıklar nedeniyle bir daha akrabalarını göremediler. Suriye’de çıkan iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan aile, 110 yıl sonra akrabalarını arama fırsatı buldu.

Seferberlik nedeniyle 110 sene önce Suriye’ye giden Ömer Muhammed’in ailesi, Türkiye’ye 50 fertten fazla döndü. Ömer Muhammed’in çocukları şimdilerde her yerde akrabalarını arıyorlar.

Haydari aşireti olarak bilinen Nedo Aşireti mensuplarından olan Ömer Muhammed, Ağrı’ya bağlı Karavil İbrahim Ağa köyünden 1905 yılında seferberlik nedeniyle Suriye’ye gitti. 50 yıl önce Türkiye’ye gelerek kendi köylerinden Salih, Resul ve Ali Muhammed isimli kardeşlerini arayıp bulamayınca, fazla kalamadan Suriye’ye geri döndü.

Ömer Muhammed’in oğlu Muhammed Süleyman Ömer, “Babam 1905 seferberliğinde Suriye’ye gitti. Kardeşleri Salih, Resul ve Ali köylerinde kaldı. Suriye’ye gidişinden sonra kardeşlerini görmek için kendi köyümüz olan Karavil İbrahim Ağa’ya geri döndü. Kardeşlerinden kimseyi görmedi. Köy sakinleri babama, kardeşlerin Konya’ya gitmiş olabilir demişler. Babam kaçak yollardan Türkiye’ye geldiği için kardeşlerini göremeden Suriye’ye geri dönmek zorunda kaldı. Babam göremediği kardeşlerinin isimlerini çocuklarına verdi. Çok geçmeden babam öldü. Bizlerde babamızın ölümünden sonra amcalarımızı aramak için Türkiye’ye gelip sorma imkânı bulamadık.” dedi.

“Allah Teâlâ bizlere kavuşmayı nasip etsin”

Suriye’de yaşanan iç savaş sebebiyle yaklaşık iki buçuk sene önce 50 kişilik aile bireyleriyle Türkiye’ye sığındıklarını belirten Süleyman, “Batman’da kendi imkânlarımızla çalışıp geçiniyoruz. Babamızın imkânsızlıktan bulamadığı kardeşlerini bizler aramaya devam ediyoruz. Amcalarımızı gördüğümüz zaman bizlere bayram olacak, yeni doğmuşuz gibi olacak. Geçen Ramazan ayında ben Ağrı tarafına gidip akrabalarımızı arıyordum. Aldığımız bilgilere göre akrabalarımız Konya’ya gitmiş. Türkiye’nin neresinde olursa olsunlar bizlere ulaşmalarını bekliyoruz. Eğer sesimizi duyarlarsa, 0 507 688 47 55 telefonunu arayıp bizlere ulaşabilirler. İki buçuk senedir Batman’dayız. Nasıl ki babamız, amcalarımızın ve halalarımız göçebeydiler, bizlerde göçebeyiz. Suriye’den buraya gelmişiz. Allah Teâlâ bizlere kavuşmayı nasip etsin.” temennisinde bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler