15 milyon ihtilaflı yapıya imar barışı geliyor

15 milyon ihtilaflı yapıya imar barışı geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "imara aykırı binasını bildiren ve cüzi bir miktar ödeyenlerin devletle anlaşmazlığının biteceğini" söyledi.

Kaçak yapıların durumuyla ilgili Meclis'e önemli bir düzenleme geliyor. Türkiye’de 25-26 milyon yapının yüzde 60’ının devletle ihtilaflı olduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “İmara aykırılıklar, işgaller var. Bir hafta içinde Meclise gelecek. Vatandaş cüzi bir ücret karşılığı kayıt altına alınacak, kavga bitecek.” dedi

Özhaseki düzenlemenin kesinlikle bir imar affı olmadığını söyleyerek çalışmayı, "imar barışı" olarak değerlendirdi, hazine arazisi üstüne yapılan kaçak yapıların ise kesinlikle bu kapsamda olmayacağını belirtti.

Buna göre iskân sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Bu yapıların sahiplerine daire yapım maliyetinin yüzde 3'ü bedelle yapı kayıt belgesi verilecek. 100 metrekarelik bir daire için 1800 lira ile 2500 lira arasında bir maliyet ortaya çıkacak.

Kat mülkiyeti almadığı için teknik olarak yıkılma riski bulunan, binadaki daire sayısının tapu kayıtlarında belirsiz olduğu binalar için yapı kayıt belgesi alınabilecek. 4 kat için ruhsat alıp 5 veya daha fazla kat çıkılan binalar da bu kapsama girecek.

Elektrik, su, doğalgaz gibi tüm abonelikleri olmasına rağmen tapuda görünmeyen, özellikle binaların zemin altı katlarındaki daireler de bu haktan yararlanacak. Bu işlemden sağlanan gelir ise kentsel dönüşümde kullanılacak.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler