18 yıldır oğlu için mücadele ediyor

18 yıldır oğlu için mücadele ediyor

Mersin'de 18 yıldır felçli oğlu için mücadele veren baba, oğlunun yürüyebilmesi için kendi bulduğu aletin diğer insanlara da fayda sağlayacağını belirtti.

MERSİN - Merkez Toroslar ilçesinde 18 yıldır felçli oğlu Abdullah Hüseyin Boyraz (18) için mücadele veren Cengiz Boyraz (41), oğlunun sokakta yürüyüp egzersiz yapabilmesi için bulduğu aletin aynı konumdaki diğer insanlara da fayda sağlayacağını belirtirken bu konuda daha da gelişmiş yöntemler için yetkililerden ve hayırseverlerden yardım istedi.

 

Oğlu Abdullah Hüseyin’in 18 yıldır bu şekilde yatalak olduğunu ifade eden Boyraz, oğlunun doğumdan sonra kuvözde nefessiz kalmasından sonra beyinde oluşan hasardan dolayı bu hale geldiğini ileri sürdü.

 

Boyraz, şunları söyledi: “Doğuştan beri böyledir kendisi. Tek başına kesinlikle yürüyemiyor. Evde sürekli yatalak vaziyettedir. Tamamen bize bağımlı yaşıyor. Kendisinin yemeği, temizliği, öz bakımı, altına bez bağlama olsun. Haftada iki gün rehabilitasyon merkezine gidiyor. Son yıllarda devletin çıkarmış olduğu maaşları var. Çocuğum yürüyemediğinden büyük bir sıkıntısı var. Ondan dolayı ben bu aleti geliştirdim. Bundan önce evin içerisinde raylı bir sistem yapmıştım. Onunla odanın içerisinde yürüyordu. Kısa mesafe olduğu için yeterli olmuyordu. Ondan dolayı düşüne düşüne bunu buldum. Bu aletle oğlum sokakta yürüyebiliyor. Günlük egzersizlerini bununla yapabiliyor. Benim ilk aklıma geldiği gibi tasarladım ama daha da geliştirilebilir.”

 

18 yıldır çocukla birlikte mücadele ettiğini hatırlatan baba Boyraz,  oğlu için çok araştırmalar yaptığını fakat internet ve televizyondan böyle bir cihaza rastlamadığını ifade etti.

 

Boyraz, alet hakkında şunları dile getirdi: “Kendim tasarladım bunu. Çünkü oğlum adımlarını attığı zaman ayakları birbirine dolaşıyordu. Bu ortadaki mekanizmayı yaparaktan bunun önüne geçmiş olduk. Sokakta yürümesini sağladık. Oğlum normalde hiç adım atamıyordu. Bu alet sayesinde yürümenin tadına vardı. Ayakta durma sehpası yaptım. 90 derecelik oturma oturağı yaptım kendisi için. Ondan dolayı bu aleti çok önemsiyorum. Bu durumda olan gençler için çocuklar için küçüğü yapılabilir. Daha büyüğü yapılabilir. Bu cihaz daha da geliştirilebilir. Almanya’da üretilenler var onların bu kadar güzel olduğunu da düşünmüyorum. O aletlerde piyasada 7 bin 500 TL civarlarında çok pahalı. Bu cihaz çok cüzi bir fiyata elde edilebilir.”

 

Boyraz, son olarak şunları söyledi: “18 yıldır çocuğum böyle bu aleti son bir yıldır bu aleti geliştirdim. Fakat biz bilmiyoruz. Daha da gelişmişi varsa mesela adımlarını robot sayesinde atabilecek robotlar varsa. Bu konuda yetkililer ve insanlar bize ulaşırlarsa çok seviniriz. Bu konuda da yardım bekliyorum. Tek amacımız çocuğun yürümesi, kendi kendine adım atmasıdır. Bunu istiyoruz.”   (Osman Öksüz - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.