18'inci Ulusal Turizm Kongresi Mardin’de başladı

18'inci Ulusal Turizm Kongresi Mardin’de başladı

Türkiye’de turizm alanında düzenlenen en büyük organizasyon olan Ulusal Turizm Kongresi, Mardin’de açılış konuşmaları ile başladı.

Mardin Valiliği’nin himaye ve koordinasyonunda, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) teknik ve mali desteğiyle, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve Mardin Eğitim Vakfı’nın (MARSEV) iş birliğinde yapılan Ulusal Turizm Kongresi, açılış konuşmaları ile başladı.

Bir otelde yapılan kongrede 100’ün üzerinde akademisyen bildiri sunacak. Saat 11.00’de açılış konuşmaları ile başlayan kongreye Kültür ve Turizm Bakanlığından hiçbir yetkilinin katılmaması tepkilere neden oldu.

“Mardin; bir şehirden fazlasıdır”

Açılışta konuşan Mardin Valisi Mustafa Yaman, Ulusal Turizm Kongresi’nin Mardin’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra şunları söyledi:

“Bereketli Mezopotamya Ovası’na hâkim olan Mardin, asırlardır bu ovanın bekçiliğini yapmaktadır. Mardin bugün binlerce yıllık tarihin ve kültürel birikiminin üzerine oturmaktadır. Farklı diller, farklı kültürler asırlar boyu bir araya gelmiş,  dünyada eşine az rastlanır zengin bir miras ortaya çıkmıştır. Taşların konuştuğu şehir olarak bilinen Mardin’i gezerken işçiliğin inceliği başınızı döndürecektir. Binalar sizlere bir şeyler fısıldamak ister ve Mardin bir şehirden daha fazlasıdır.”

“Bölgenin güvensizleştirilmesine müsaade edilmedi”

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise bölgenin güvensizleştirilmesine müsaade edilmediğini belirtti. Milletvekili Çankırı, “Son 2 yılda artmış olan terör eylemleri, döşenen patlayıcılar ve gerçekleştirilen operasyon ile yakın komşulardaki kaos ve iç savaşın şehrimizde ve bölgemizde ağır maliyetlere sebebiyet vermiştir. Bölgenin güvensiz bir ortam olarak gösterilmesi için her türlü melanet yapılmıştır, ancak buna müsaade edilmemiştir. Mardin’de yapılan rezervasyonları bunun göstergesidir.” dedi.

“Kalenin turizme açılması yönünde bir gelişme yok”

AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu da turizm potansiyelinin artması için Mardin Kalesi’nin açılması gerektiğine değindi. Miroğlu, “Mardin ve turizm demişken şu kaleye bakıyoruz, kale bize bakıyor. Kalenin turizme açılması için bir çabanın içindeyiz tabi, ancak bir gelişme yok. Kimsenin yorumlayamadığı ve tahmin edemediği müphem sebepler yüzünden bugüne kadar geç kalınmış. Hem Kültür ve Turizm Bakanı hem de Savunma Bakanımız ile defalarca bu konuyu konuştuk, ama şunu gördüm ki kalenin turizme ve halka açılması önünde ciddi bir engel ve sebep olmamasına rağmen sanki zimmi bir mutabakat var. Bu mutabakat kalenin açılmaması yönünde tecelli etmeye devam ediyor. Bu keşif olmadan biz bu şehirde turizm dinamiklerini harekete geçiremeyiz.” diye konuştu.

“Kültür Bakanlığı’nın burada temsil edilmemesi büyük bir eksikliktir”

Katılımcılara selamlayarak konuşmasına başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, şiir gibi olan Mardin’in tanınması ve görülmesi gerektiğini belirtti. Ağırakça, “Kültür Bakanlığı’nın burada temsil edilmemesi büyük bir eksiklik. Bakanımıza buradan arz ediyorum; Sayın Bakanımızın burada olması gerekiyordu. En azından Bakan Yardımcımızın burada olmasını bekliyorduk. Ben bu sabaha kadar Sayın Bakan Yardımcımız Hüseyin Bey’in geleceğini biliyordum ve kendisini bekliyordum. Müsteşar seviyesinde de temsil edilebilirdi. Müsteşar yardımcısı seviyesinde de temsil edilebilirdi, ama olmadı. Gerçekten üzüntülerimi arz ediyorum. Sayın Bakan ve Bakan Yardımcıları da benim arkadaşlarımdır, ama burada olmaları gerekirdi. Bu program bir yıl önceden belliydi, biz bu programı bir yıl evvelinden kendilerine arz ettik ve bu programa göre kendilerini ayarlaya bilirlerdi.” dedi.

“Turizmin çok destinasyonu var”

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise şunları söyledi: “Bizim çok zenginliğimiz var, bu zenginliğimizin iade-i itibarını yapmaya çalışıyoruz. Turizmin çok destinasyonu var. Yemeğinden tutun insan kaynaklarına kadar birçok yönü var.” 

Mardin Eğitim Vakfı (MARSEV) Genel Başkanı Kemal Nehrozoğlu da yaptığı konuşmada, kongrenin kentin turizmine önemli katkılar katacağına inandığını söyledi.  

4 gün sürecek kongrede hem Mardin hem de ülke turizmi masaya yatırılacak. (M. Salih Keskin – İLKHA)




































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler