200 bin kişi Siyer Sınavında ter döktü

200 bin kişi Siyer Sınavında ter döktü

Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Türkiye genelinde "Bin bir ödüllü" Kutlu Doğum Siyer Sınavı düzenlendi.

"O'nu Oku, O'nu Yaşa" sloganıyla Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından bu yıl Kutlu Doğum Siyer Sınavının 6'ıncısı, 200 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye genelinde 64'ü il, 150'si ilçe olmak üzere toplam 220 merkezde düzenlenen sınava 7'den 70'e 200 binden fazla kişi iştirak etti. Saat 10.30'da başlayan sınav 2 saat sürdü.

Yoğun katılımın yaşandığı "Bin bir ödüllü" Siyer Sınavına en fazla başvurunun Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman gibi illerde olduğu dikkat çekti. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da kırsal kesimlerde sınava girenler zorlu hava şartlarıyla da mücadele etmek zorunda kaldı. Kimi yerlerde soğuk hava ve kar yağışı etkili olurken, tüm zorluklara rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren sınava girecekler okulların önünde hazır bulundular.  

Geçen yıllara oranla katılımın 3 kat arttığı Siyer Sınavı 4 kategoride yapıldı. 1'inci Kategoride 4 ve 5'inci sınıf düzeyindekiler, 2'nci Kategoride 6, 7 ve 8'inci sınıf düzeyindekiler, 3'üncü Kategoride 9, 10, 11 ve 12'inci sınıf düzeyindekiler, 4'üncü kategoride ise 18 yaş ve üstündekiler ter döktü. Her kategori için ayrı ayrı kitaplar baz alınarak sorular seçildi.

Platforma yetkilileri, sınavda çıkan tüm soruların ve cevap anahtarlarının, www.siyersinavi.com ve www.peygambersevdalilari.com sitelerinde yayımlanacağını açıkladı.

Sınav sonuçları iki hafta içinde açıklanacak ve dereceye girenlere "bin bir ödül" adı altında ödüllendirme yapılacak.

Sınav hakkında açıklamalarda bulunan Peygamber Sevdalıları Platformu Genel Sekreteri Cemil Cahit Ünsal, sınavda dereceye giren 24 kişinin umreyle ödüllendirileceğini ayrıca 4 ebeveynin de çocuklarıyla birlik umreye gönderileceğini söyledi.

Sınava 200 binin üzerinde başvuru olduğunu ifade eden Ünsal, amaçlarının Hz. Muhammed'in örnek hayatını insanlara okutturmak, anlatmak ve yaşatmak olduğunu belirtti.

Ünsal, "Hava şartları kötü olmasına rağmen sınava katılım iyi düzeyde ve büyük bir teveccüh oldu. Türkiye genelinde 200 binin üzerinde başvuru var. Kutlu Doğum Siyer Sınavı 220 merkezde elhamdülillah yapıldı. 64 il ve 150'nin üzerinde ilçe olmak üzere hemen hemen tüm merkezlerde sınavımız sorunsuz geçti. Geçen yıl 90 bin civarında bir kayıt almıştık. Bu yıl bu sayı 200 binin üzerinde ve bu da geleceğe dair umut verici bir durum. Biz toplumumuzun, gelecek nesillerimizin İslam ahlakıyla ahlaklanması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kendisine, ailesine ve yaşadığı topluma faydalı bireylerin yetişmesi için herkes elinden geleni yapmalıdır." dedi.

"Kimi yerlerde mülki amirler engellemeler çıkardı"

Sınav gününe kadar yaşadıkları süreci de anlatan Ünsal, karşılaştıkları kimi engellemelere de dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bazı illerin mülki idare amirleri ilk zamanlarda bizi oyaladılar. İzin konusunda sıkıntılar çıkardılar. O sıkıntılar kısmen aşıldı. Birkaç ilimizde sınav son anda iptal edildi. Bunlardan birisi de Ardahan'dır. Ardahan'da 100'e yakın yarışmacımız maalesef bu sınava giremeyecektir. Diğer illerde kardeşlerimiz kendi imkânlarıyla tutmuş oldukları salonlarda bu sınavı gerçekleştireceklerdir. Aylardır Siyer Sınavı için çalışmalarda bulunduk. Büyük bir emek verildi gerçekten. Türkiye'nin birçok yerinde olumsuz hava şartları ve kimi engellemelere rağmen kardeşlerimiz çalışmalarına ara vermeden devam ettiler. Büyük bir emek verdiler. Bugün o çabalarımızın sevincini yaşıyoruz."

"Siyer Sınavı hayırlı faaliyetlerden sadece biri"

Peygamber Sevdalıları Platformu olarak Kutlu Doğum ayı etkinlikleri kapsamında yaptıkları faaliyetlere de değinen Ünsal, şunları ifade etti:

"Peygamber Sevdalıları Platformu sadece Siyer Sınavı düzenlemiyor. Bunun yanında salavat seferberliği, şiir yarışması, makale yarışması ve her yıl nisan ayı boyunca Türkiye genelinde hatta Avrupa'nın bazı şehirlerinde Kutlu Doğum etkinlikleri düzenliyor. Siyer Sınavı hayırlı faaliyetlerden sadece bir tanesidir. Bu sınav 2012 yılından beri yapılmaktadır. Bu yıl sınav vesilesiyle 4 kategoride halkımıza siyer kitaplarını okuttuk. O'nu okutma çabalarımız devam edecek. Toplumsal sorunlarda çözüm Kur'an ve sünnettir. İnsanların dertlerinin çaresi burada mevcuttur. Dolayısıyla bunları esas almamız gerekiyor. Bunları esas alırsak tüm sorunlarımıza çare buluruz. İnsanlar arasındaki fitneleri bu vesileyle gideririz."

"Bu sınavın kaybedeni yoktur"

Peygamber Sevdalıları Platformu Sözcüsü Adnan Akgönül ise düzenlenen sınavının kaybedenin olmadığını söyleyerek, şunları belirtti:

"Sınavın tatlı bir yarış havasında geçti. Dereceye giren ve derecenin altında kalan kardeşlerimiz olacak. Derece yapamayanlar hüzünlenmesinler çünkü bu sınavın kaybedeni yoktur. Peygamberimizin hayatını gözden geçirmiş oluyorlar. Hayırlı olanı dilesinler. Allah katılımcılara hayırlı sonuçlar nasip edecektir. Bu yılki katılımlar gerçekten bir yarış havasında sürdü. En büyük yoğunluk Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman gibi illerden oldu. Buralarda 7'den 70'e on binlerce kişinin katılımı var. Bu organizasyonun ileriki yıllarda daha fazla teveccühe mazhar olacağını ümit ediyoruz."

"Siyer-i Nebi vazgeçemeyeceğimiz bir kaynaktır"

Hz. Muhammed ile gelen ilahi mesajın herkes tarafından bilinmesi gerektiğini dile getiren Akgönül, " Peygamber efendimiz mutlaka kalplere ve gönüllere nakşedilmedir. Çünkü İslam'ın yolu O'nun vasıtasıyla bize geldi. Bu konuda O mihenk taşıdır. Peygamber efendimiz vefat etmeden önce bize, 'Ben size iki miras bırakıyorum. Bunlara sarıldıkça delalete düşmeyeceksiniz. Birincisi Allah'ın kitabı Kur'an-ı Kerim, diğeri benim sünnetimdir.' diyor. Onun pratik uygulamalarını, hayatını, faaliyetlerini ve söylemlerini öğrenerek alacağız. O nedenle diyoruz ki Siyer-i Nebi bizim vazgeçemeyeceğimiz bir kaynaktır. Her alanda, hem bireysel hem ailevi hem de toplumsal konularda bize çözüm getirecek, takıldığımız noktalarda önümüze çareler sunacak, pratik bir hayat. O hayat elzem bir hayattır. Bu nedenle üzerinde duruyoruz. Sınavlarla, değişik faaliyetlerle bunu gündeme getiriyoruz."

"Kitap bize bilmediğimiz birçok şeyi öğretti"

Arkadaşının tavsiyesiyle sınava katıldığını ve dereceye girerek umre ödülünü kazanmak istediğini söyleyen Suzan Gökgöz, "Tek amacım kutsal topraklara gidip oraları görmektir. Allah rızası için sınava giriyorum. Kitabı 20 defa okudum. Rabbim nasip ederse kutsal toprakları göreceğim. Kitap bize bilmediğimiz birçok şeyi öğretti. Ben bu kitap sayesinde çok şey kazandım. Peygamberimiz bize örnek bir insan. O'nun hayatını kendimize örnek almamız gerekiyor. Ben herkese peygamberin izinden gidilmesi tavsiyesinde bulunuyorum." dedi.

Sınava katılan Emine Sevim ise Hz. Muhammed'i anlayarak yaşamak önemli olduğuna vurgu yaparak, "Öncelikle bu etkinliği yapanlardan Allah razı olsun. Gerçekten peygamber efendimizi anlamak ve anlayarak yaşamak çok önemli. Günümüzdeki sorunlardan en önemlisi, İslam'dan ve efendimizin ahlakından uzaklaşmaktır. Onu anlayarak yaşamak ve yaşatmak çok önemlidir." diye konuştu.

Sınav katılımcılarından Hilal Yaşar, önemli olanın sınavı kazanmak değil Hz. Muhammed'in hayatını öğrenmek olduğuna dikkat çekti.

Malatya Turgut Özal Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümünde tedavi gören 6'ncı sınıf öğrencisi Engin Kangal ise ailesinin talebi üzerine bulunduğu hastanede sınava girdi.

Özellikle Van, Bitlis, Bingöl, Ağrı gibi illerde soğuk hava ve kar yağışının etkili olmasına rağmen çocukların büyük bir heyecanla sınavın düzenlendiği okullara erken saatlerde gitmesi dikkat çekti.

Sınavın gerçekleştiği kimi köylerde ise okulların kapasitesini doldurması nedeniyle kimi katılımcılar köy camilerine alınarak sınava girdi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.