"2018'i yatırım ve kalkınma yılı olarak ilan ettik"

"2018'i yatırım ve kalkınma yılı olarak ilan ettik"

2018'i yatırım ve kalkınma yılı olarak ilan ettiklerini açıklayan Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı, bu yıl hedeflerini 2 milyar 500 milyon dolar olarak belirlediklerini bildirdi.

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin yönetim kurulu, birlik başkanı Mahsum Altunkaya başkanlığında toplanarak sektördeki gelişmeleri ve 2017 yılı ihracat rakamlarını değerlendirip, 2018 yılıyla ilgili yol haritasını belirledi.

Geçen yıl dünyanın birçok ülkesine gidildiğini belirten Altunkaya, Türkiye'nin ürünlerini dünyanın dört bir yanına gönderdiklerini söyledi.

2017 yılında 154 ülkeye 2 milyar 26 milyon 273 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildiren Altunkaya, "Gerçekleştirdiğimiz ihracatın üstünde satış yapabilirdik ama dünyada bazı bölgelerde yaşanan olumsuz gelişmeler ister istemez ihracatı negatif etkiledi. Buna rağmen bizler hedefimizden sapmadan ülkemiz ihracatına katkı sağlamak için gerekli her türlü girişimi sürdürerek ve özellikle tanıtım faaliyetlerimize ağırlık vererek sabırla yolumuza devam ettik." dedi.

2018 yılını kalkınma yılı olarak gördüklerini dile getiren Altunkaya, "Hedefimiz, yılsonunda geçen yılların üstünde ihracata imza atabilmek. Bu hedefi başaracak güç, kapasite ve tecrübe birikimine sahibiz. Sektörde yapılmakta olan ARGE, inovasyon, eğitim ve markalaşma faaliyetlerimizle ihracattaki ürün yelpazesindeki katma değeri yüksek ürünlerin daha artacağını umuyoruz. 2018 yılını 2 milyar 500 milyon dolarlık bir hedefle kapatmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

2017 yılında gerçekleştirilen İhracatta öne çıkan ürünler hakkında bilgiler veren Altunkaya, yüzde 25,5 pay ve 516 milyon 269 bin dolarla buğday ununun en fazla ihracat yapılan ürün olduğunu ifade etti. Bu ürünü 16,2 pay ve 327 milyon 588 bin dolarla makarna, 14,1 pay ve 285 milyon 993 bin dolarla bitkisel yağların izlediğini kaydeden Altunkaya, ihracatın kalan kısmını diğer ürünlerin karşıladığını belirtti.

İhracatta Ortadoğu ülkelerinin öne çıktığını anlatan Altunkaya, buranın ihracattaki payının yüzde 74,8 olduğunu ve Ortadoğu'ya geçen yıl bir milyar 515 milyon 389 bin dolarlık ihracat yapıldığını vurguladı.  Altunkaya, Ortadoğu'yu yüzde 18,2 pay ve 368 milyon 860 bin dolarla Afrika'nın izlediğini, ihracatın kalan kısmını da diğer bölgelere yaptıklarını söyledi.

İhracatı ülke bazında da değerlendiren Altunkaya, yüzde 58,2 payla lider olan Irak'a 2017 yılında bir milyar 179 milyon 157 bin dolarlık ihracat yaptıklarını bildirdi.

Türkiye'nin en fazla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yapıldığına değinen Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin yıllık 2 milyar 26 milyon 273 bin dolar ihracatla ilk sırada olduğunu sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.