28 Şubat mağdurları varsa süreç bitmemiş demektir

28 Şubat mağdurları varsa süreç bitmemiş demektir

Gazeteci-Yazar İlhami Işık, "Eğer bir yerde 28 Şubat mağdurları varsa ve o mağdurların hukuku, mağduriyeti göz ardı ediliyorsa 28 Şubat bitmemiş demektir." dedi.

Gazeteci-Yazar İlhami Işık, 28 Şubat post modern darbesinin yıl dönümü münasebetiyle İLKHA’ya önemli değerlendirmelerde bulundu.

28 Şubat mağdurlarının mağduriyetlerinin görmezden gelinmesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Işık, bu durumun rahatsızlık verici olduğunu söyledi.

Hükümete seslenen Işık, "28 Şubat’a direniyoruz’ diyerekten ve 28 Şubat’a yönelik duruşunuzdan ötürü iktidar olmanıza rağmen siz bu insani ve vicdani tavrı sergilemiyorsanız yazıktır, günahtır, ayıptır." ifadelerini kullandı.

İslami kimliklerinden ötürü cezaevinde bulunanların haricinde herkese yeniden yargılama yolunun açıldığını anımsatan Işık, "Bu konuda derin bir hayal kırıklığı yaşadım. Aslında ilk hayal kırıklığımdır bu. Adaletsizlik ve hukuksuzluk insanı derin yaralar. Bunun en acı örneklerinden bir tanesidir 28 Şubat mağdurlarına reva görülen hukuksuzluk, adaletsizlik ve kaba ayrımcılık. Türkiye’de herkese yeniden yargılama yolu açılırken bu insanlara bir şey yapılmıyor. Kimi en az 17 yıldır içerdeler. 20 yıldan daha fazla olanlar da var. Bu insanları ısrarla görmemezlikten gelme, yok sayma; ama diğer yönüyle de 28 Şubat’ı anma var tam tersi." dedi.

"Kulaklar sağır, gözler kör; görmek istemiyorlar, duymak istemiyorlar"

Konuşmasının devamında Işık, şunları söyledi: "28 Şubat’a yönelik bir mücadele, direnme ya da 28 Şubat’ı zulüm günü, bir post modern darbe olarak görme anlayışı içerisinde olan insanların, 28 Şubat mağdurlarına böyle bakmaları insanı inanılmaz derecede rahatsız ediyor. Beni de rahatsız etti ve çok yazdım, bağırdım, çağırdım, sesimi duyurmak istedim; ama bir türlü kulaklar sağır, gözler kör; görmek istemiyorlar, duymak istemiyorlar. Ama çağıracağız, bağıracağız, soracağız, sorgulayacağız; niçin ve neden?"

"Siz böylesi hukuksal bir keyfiyeti nasıl yaşatırsınız?"

28 Şubat mağdurlarına yönelik çifte standartın uygulandığını vurgulayan Işık, "Cezaevinde yatan insanlar ‘Bizi suçsuz görün’ demiyorlar. Böyle bir talepleri de yok. Bir af talepleri de yok. ‘Biz bir zulüm ortamında yargılandık’ diyorlar. Diğer tüm davalarda yeniden yargılama yolu açtınız. Aynı polislerin, savcıların, hâkimlerin verdiği davalarda yeniden yargılama açıyorsunuz, onlara niçin yapmıyorsunuz? Bu yönde bir haksızlık var. Çok fazla suç işleyen insanları az suçla yargılıyorsunuz. Buna bile gelmiyorlar. Bunun vicdanı, ahlaki bir yönü yok. Hukuki yönünü saymıyorum zaten. Siz böylesi hukuksal bir keyfiyeti nasıl yaşatırsınız? Ve ‘Biz 28 Şubat zulmüne karşıyız, 28 Şubat’a direniyoruz’ diyerekten ve 28 Şubat’a yönelik duruşunuzdan ötürü iktidar olmanıza rağmen siz bu insani ve vicdani tavrı sergilemiyorsanız yazıktır, günahtır, ayıptır." diye konuştu.

"Mağduriyetler göz ardı ediliyorsa 28 Şubat bitmemiş demektir"

Nezarethanelerde kadınların başörtülerinin çıkarılması, güvenlik soruşturmalarının oluşturduğu mağduriyetler gibi günümüzde 28 Şubat’ı anımsatan uygulamalara yönelik de konuşan Işık, "Eğer bir yerde 28 Şubat mağdurları varsa ve o mağdurların hukuku, mağduriyeti göz ardı ediliyorsa 28 Şubat bitmemiş demektir. 28 Şubat sınıflandırmaydı. 28 Şubat aktörleri muhafazakâr ve dindar insanları düşman olarak görüyordu. Siz de aynı sınıflandırmayı yapıyorsanız 28 Şubat bitmemiş demektir. 28 Şubat mağdurlarına yönelik zulmü tekrar gözden geçirin. Yargı da, hukuk da sizin elinizdedir. İstediğiniz kararı çıkarabiliyorsunuz ki çıkardınız. Bu insanları yeniden yargılama hakkını ben sağlamadım, siz sağladınız. Niçin 28 Şubat mağdurlarına yapmıyorsunuz? Bir de FETÖ ile mücadele ediyorsunuz. 28 Şubat mağdurlarını yaratan yargı FETÖ yargısı… Bunun tarifi mümkün değil. 28 Şubat devam ediyor tabi ki." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.