284 milyon insan görme özürlüsü

284 milyon insan görme özürlüsü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'nün tahminlerine göre dünya'da 284 milyon kişi görme özürlüsü ve mevcut körlüğün yüzde 80′inin tedavi edilebileceği belirtiliyor.

MERSİN- Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün tahminlerine göre dünya’da 284 milyon kişi görme özürlüsü ve mevcut körlüğün yüzde 80′inin tedavi edilebileceği belirtiliyor.

 


Dünya Görme Haftası nedeni ile yazılı bir açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı,  gözlerin insanın dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün tahminlerine göre dünya’da 284 milyon kişi görme özürlüsü ve mevcut körlüğün yüzde 80′i tedavi edilebilir, önlenebilir nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle göz ve görme sağlığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Ekim ayının ikinci Perşembesi Dünya Görme Günü olarak kabul edilmiştir.” diye ifade etti.

 


Toplumda sık görülen görme bozukluklarının miyop, hipermetrop, astigmatizm, presbiyopi, katarakt, renk körlüğü, glokom ve sarı nokta gibi hastalıklar olduğuna dikkat çeken Başarılı, bebeklerde doğumdan hemen sonra, çocuklarda ise 2-3 yaş göz muayenesi için ideal zaman olduğunu belirtti.

 


Çocuklarda, doğuştan körlüklerin en önemli sebeplerinden birisinin temel göz dokularındaki gelişim bozuklukları olduğunu dikkat çeken Başarılı, bu tip körlüklerin birçoğunun tedavisinin mümkün olmadığını aktardı.

Oluşan göz problemleri ve görme bozukluklarında uygulanan çeşitli tedavi yöntemleri ise şöyle;

-Göz ve görme sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

-Televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalıdır.

-Uzun süre bilgisayar kullanımlarında gözler sık sık dinlendirilmelidir.

-Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler ( havuç, yumurta, yeşil sebzeler ) bol miktarda tüketilmelidir.

-Göz hijyenine özen gösterilmelidir.

-Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir.
-Çok az ya da çok fazla ışıkta okuma yazma yapılmamalıdır.

-Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır.

-Çocuklarda gözde herhangi bir kayma ve görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz kontrolü yaptırılmalıdır.

-İlerleyen yaşla birlikte göz ve görme sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalıdır.

-Katarakt ve sarı nokta hastalığı gelişimi açısında sigara içilmemesi ve UV ışınlarına maruz kalınmaması önemlidir. (Osman Öksüz-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.