2’inci Kürdistan Âlimleri Buluşması sona erdi

2’inci Kürdistan Âlimleri Buluşması sona erdi

İttihad'ul Ulema’nın düzenlediği 2’nci Kürdistan Âlimleri Buluşması bugün gerçekleşen 2 oturumun ardından sona erdi.

Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad'ul Ulema) tarafından Türkiye, İran, Irak ve Suriye Kürdistan'ındaki âlimlerin katılımıyla gerçekleşen 2’nci Kürdistan Âlimleri Buluşması sona erdi.

4’üncü oturum öncesinde bölgenin önde gelen âlimleri birer selamlama konuşması yaptı. Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Molla Muhammed Özer’in yaptığı oturumda “Müslüman Kürtlerin sorumlulukları” başlığıyla Muhammed Abdulbaki El Halebi, “Kürt Meselesinin çözümü için öneriler” başlığıyla Molla Abdullah Heme Murat, “Ümmet tarihinde ittihat çalışmaları” başlığıyla da Sosyolog ve Tarihçi Müfit Yüksel sunumlarını gerçekleştirdi.

 “Bu nesil bizlere emanet edilmiş, buna hakkıyla sahip çıkıp bir sonraki nesle emanet etmeliyiz”

Oturumda ilk söz alan Muhammed Abdulbaki El Halebi, toplumun, âlimlerin söz ve metotlarıyla hareket ettiğini dile getirerek şöyle konuştu:

“Küfre ve zulme hayır diyen Hasan El Benna gibi İmam İbni Teymiyye gibi Şeyh Said gibi âlimlerdir. Bizler onların görevlerini üstlenmiş âlimler olarak bu halkın ihyası için başka hiçbir yolun olmadığını ilmimizle bugünün tağutlarına karşı Allah-u Ekber diyerek karşılık vermemiz lazımdır. Ey bu güzel mekânda toplanan âlimler. Bu topraklar birçok önderin, sahabenin ve âlimin bulunduğu topraklardır. Diyarbakır toprakları sahabelerin kabriyle doludur. Ey âlimler sizler ümmetin içerisinde bulunduğu geminin kaptanısınız. Size emanet edilen bu ümmeti boğmayın. Bu topluluk sizlerin sözleri ve metotlarıyla hareket ediyor. Bu nesil bizlere emanet edilmiş, bu emanete hakkıyla sahip çıkıp bir sonraki nesle emanet etmemiz gerekir. Biz bugün sıkıntıları bertaraf etmek için ilimle, irfanla ve mücadele ile kuşanmalıyız.”

“Kürtlerin kurtuluşu için Şeyh Said, Şeyh Mahmut Berzenci gibi âlimler bir çığır açtılar”

Ardından Molla Abdullah Heme Murat “Kürt Meselesinin çözümü için öneriler” başlıklı sunumunu yaptı.

Murat, “Hepimiz biliyoruz ki Kürt meselesinin çözümü Kürtlerin ittifakıyla, özellikle Kürt ulemanın ittifakıyla mümkündür. Bununla ilgili daha önce de açıklamalarım vardı. Kürt halkının başarısı, Kürt âlimlerinin, aydınlarının ittifakıyla olur. İstişaresiz, yardımsız, birbirinden habersiz Kürtler hiçbir zaman başarıya ulaşamazlar. Kürtlerin kurtuluşu için Şeyh Said, Şeyh Mahmut Berzenci gibi âlimler bir çığır açtılar. Güney Kürdistan’da da merhum şeyh Osman Abdülaziz, Baas Partisine karşı Kürtlerin İslami ve insani hakları adına ömrü boyunca mücadele etti. Bütün hayatı boyunca bu çalışmalarıyla Kürtlere önderlik etti. Kürt sorunun çözümü Kürdistan’ın 4 parçasında ancak Kürtlerin ittifakıyla gerçekleşir.” ifadelerini kullandı.

“Fikirsel anlamda hedefe varamayız, bunu amele dökmeliyiz”

Kürt halkının sorunlarının çözümlerini 3 madde şeklinde sıralayan Murat, sözlerine şöyle devam etti:

“Birincisi İslam sadece fikirlerimizde kalmış. Bununla ilgili İslam âlimleri Kur’an ve sünnet çerçevesinde bize bir yol göstermiştir. Fikirsel anlamda hedefe varamayız, bunu amele dökmeliyiz. Bununla ilgili âlimler görevlerini hakkıyla yapmalıdırlar. İki kısım âlim vardır; sistem âlimleri ve ümmet âlimleri. İkinci sorun insanların imarıdır, fertlerin ıslahıdır. İslam’ın fertlere ihtiyacı vardır. Öyle fertler ki, İslam’a hizmet edecek. Bununla Üstat Bediüzzaman’ın çizgisine bakın; kıyamete kadar ihtiyaçları karşılayan bir çizgi takip etmiştir. Kendisi de diyor ki; âlimler toplumu ihya edecek. Eğer fertler düzelirse bütün toplum düzelir. Kadınların düzelmesi de bu kapsamdadır.  Müslüman insanlar 3 merhalede yaşamaktadırlar; amel, elem, ecel. Müslüman fertler de bu 3 merhaleden mutlaka geçeceklerdir. Üçüncü de fiili olarak ümmetin ittihat etmesi ve fiili olarak bunu uygulayıp ahkâmı hâkim kılmayı amaçlamasıdır.”

Sosyolog ve tarihçi Müfit Yüksel ise son olarak “Ümmet tarihinde ittihat çalışmaları” başlıklı sunumu yaptı.

“İstanbul Fatihinin hocası Molla Gürani de Kürt’tür”

İslam tarihinde yaşanan olumsuz olayları hatırlatarak konuşmasına başlayan Yüksel, “Hz. Osman’ın şehit edilmesiyle fitne İslam âlemine girmiştir. Haricilerin çıkmasıyla beraber Hz. Ali şehit oldu ve fitne daha da artarak Kerbela’ya kadar devam etti. İslam tarihinde fitnenin büyüdüğü zamanlarda âlimler güzel şeyler yapmışlardır. Bu sorunlar üzerinde çalışmışlardır. Hasan’ul Basri, İmam Ebu Hanife, İmam Şafii gibi âlimler Müslümanlar arasında olumsuzluklara çözüm bulmuşlardır. Emeviler zamanında ise ulemalar menfaat için çalışmışlardır. Kürt ulema bütün İslam âlemi için çalışmışlardır. Hz. Ömer döneminden başlayarak Abbasilere kadar Kürtler artık İslam tarihinde yerini aldılar. Kürt âlimler İslam ümmeti içerisinde birer sembol olmuşlardır. İstanbul Fatihinin hocası Molla Gürani de Kürt’tür. Kürtlerin arasından çıkan âlimler sadece Kürdistan’da değil, tüm İslam âleminde çalışmışlardır. Kürtler arasından birçok şeyhülislam çıkmıştır. Kürdistan coğrafyası İslam âleminin ortasındadır. Her tarafı İslam coğrafyasıdır ve İslam medeniyetiyle çepeçevre kuşatılmıştır.” dedi.

“Kürtlerin medreselerinde okuyanlar büyük âlim olmuşlardır”

“Kürtler arasında ulema her zaman büyük çalışmalar yapmıştır” diyen Yüksel, “Kürt ulemanın çalışmaları birçok İslam coğrafyasına ulaşmıştır. Mevlana Halit İslam âlemine medrese, dergâh ve tekke kazandırmıştır. Kürtlerin medreselerinde okuyanlar büyük âlim olmuşlardır. Bu âlimlerin tesiri Kürdistan sınırlarını aşıp ta Mısır’a kadar ulaşmıştır. Kürt âlimler İslam ümmetinin ittihadı için çalışmışlardır, hizmet etmişlerdir. Kürt medreselerini tüm Kürdistan’da yaygınlaştırmamız lazımdır. Şu an İstanbul’da 22 Kürt medresesi vardır. Selçuklular zamanında Nizamülmülk medreseler açmıştı. Kürtlerin medrese geleneği bu medreselerin devamıdır.” şeklinde konuştu.

İLKHA























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler