34 genç hunharca katledildi, ortada fail yok

Roboski katliamının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, failler bulunup yargılanmadı. Davanın avukatı Noşirvan Elçi, “10-20 yıl sonra gelecek adalet adalet olmayacaktır” dedi.

Roboski’de çoğu çocuk 34 sivilin bombalanarak öldürülmesi ile ilgili yürütülen soruşturmada, 3 yılda bir arpa boyu yol alınamadı. Askeri savcılık, Ağustos ayında “Askeri personelin Meclis ve Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde, Genelkurmay’ın onayıyla” hareket ettiğini öne sürerek, takipsizlik kararı verdi.

Askeri Mahkeme’ye başvuran aileler ve avukatları karara itiraz etti. Ancak, itiraz da reddedildiği için dava Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü. Aileler, Anayasa Mahkemesi’nin faillerin bulunarak, yargılanması yönünde karar vermesini bekliyor.

Rûdaw’a konuşan davanın avukatı ve Şırnak Barosu Başkanı Noşirvan Elçi, Anayasa Mahkemesi’nin de “red” kararı vermesi durumunda, ailelerin yargıya olan inançlarının kaybolacağını söyledi.

Hükümet dahil tüm yetkililerin olayın örtbas edilmesi için çaba harcadığını belirten Elçi, “Trafik kazalarında şoför yüzde yüz kusursuz olsa dahi dava açılır. 34 genç hunharca katledildi ve 3 yıldır dava açılmadı” diye konuştu.

Türkiye tarihinde bir dönemin hatası ile başka bir dönem hesaplaşıldığının altını çizen Elçi, şunları söyledi:

“10-20 yıl sonra gelecek adalet, adalet olmayacaktır. Vicdanları da rahatlatmayacaktır. Roboski barış sürecinin ayak bağlarından biridir. Türkiye’de yargı siyasete karşı güçlü bir duruş sergilemediği için failler bulunamıyor. Oysa olay ile ilgili faaliyetlerin hepsi resmi yapılmıştır.”

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık gecesi Türkiye savaş uçakları 34 köylüyü bombalayarak, öldürmüştü. Türkiye medyası bir gün boyunca olay ile ilgili haber yapmamış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in olayı duyurmasından sonra, katliama yer vermeye başlamıştı.

Olaydan 3 gün sonra Türkiye’nin batı illerinde yapılan yılbaşı kutlamaları, Kürt illerinde büyük tepkiye neden olmuştu.

Rûdaw

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.