6-8 Ekim olayları yatırımları askıya aldı

6-8 Ekim olayları yatırımları askıya aldı

PKK yandaşlarının halka yönelik saldırılarını ve bölgeyi kaos ortamına sürükleyen olayları değerlendiren Batmanlı işadamları, 6-8 Ekim olayları yüzünden işadamlarının bölgeye yapacağı yatırımları durdurduğunu ve askıya aldığını belirttiler.

PKK yandaşlarının bölgeyi kaos ortamına sürükleyen olay ve saldırıların sosyo-ekonomik boyutunu İlke Haber Ajansı’na değerlendiren işadamları, bölgeye yapılacak yatırımların 6-8 Ekim olaylarından sonra askıya alındığına dikkat çekti.

“Olaylar ekonomik anlamda ilimizi geriletti”

6-8 Ekim’de yaşanan olayların hiçbir olumlu tarafının olmadığını söyleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suat Özdemir, “6-8 Ekim olaylarında maalesef bugüne kadar olmayan çok farklı olaylar yaşadık. Olaylarda gasp, yıkma, yağmalama, yakma ve ölümler oldu. Olaylar ekonomik anlamda gerilememizi de sağladı. Sermaye ürkektir, huzur olmadığı zaman insanlar bu bölgelere yatırım yapma gereği duymuyor, gelmek istemiyor. Burada yatırımını devam etmek isteyenler, yatırımını büyütmek isteyenler veya ek bir yatırım yapmayı düşünmek isteyen insanlar 6-8 Ekim olaylarının ardından durdu ve yatırımlarını askıya aldılar. Biz de buranın bir yatırımcısı olarak aynı kanıdayız ve yatırım yapalım mı yapmayalım mı diye tereddüt yaşıyoruz.” dedi.

“Huzurun olmadığı yerde yatırımcı yatırım yapmaz”

Her ne kadar olayların kendilerini etkilese de Batman’ın kalkınması için yatırım yapmayı planladıklarını belirten Özdemir, “Huzur ve insanların can, mal güvenliği olmazsa yatırımcı gelip buraya yatırım yapmaz. İstikrarın olmadığı bir yerde tabi ki yatırımcı gelip yatırım yapmaz. Ama bizler yatırımcıların yatırım yapacaklarını düşünmek istiyoruz, tersini düşünmek istemiyoruz. Maalesef bizlerin duyduğu kadarıyla bu bölgelere yatırım yapmak için hazırlığını yapan yatırımcılar, çıkan olaylar yüzünden geri adım attılar. Bu olaylardan sonraki süreçle yatırımcılar, buralara yatırım yapıp yapmamakla ilgili biraz daha düşündüklerini görüyoruz. Bu bölgelerin kalkınması için bizler gerçekten bu olayların son bulmasını istiyoruz.” diyerek temennilerde bulundu.

“En büyük zararı yine küçük esnaf gördü”

Olaylarda zararın en büyüğünü yine küçük esnafın gördüğünün altını çizen Özdemir, devamında şöyle dedi: “Bu tür olaylarda ne oluyorsa küçük esnafa oluyor. Küçük esnafın zararı doğru dürüst dikkate bile alınmaz. Bu olaylarda en büyük zararı yine küçük esnaf görmüştür. Devlet bir şekilde onlara destek vermiştir ama desteğin maddiyatı çok önemlidir. Artık bir daha bu tür olayların olmaması için bunun önüne geçilmesi lazım. Herkesin şapkasını önüne koyması gerekiyor. Bizler hem yatırımcı olarak hem de bu bölgenin halkı olarak bir daha bu tür olayların yaşanmasını istemiyoruz. Bizler 30 yıldır çok büyük sıkıntılar yaşadık. Allah’tan isteğimiz bu tür olayları bir daha bizlere yaşatmamasıdır.”

“6-8 Ekim olayları ülke ve bölgemiz için talihsizliktir”

6-8 Ekim olaylarını bir talihsizlik olarak gördüklerini ifade eden Tüm Sanayi ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Şube Başkanı Nezir Yeşilyurt ise, “Bu tür olayların olumlu etkilerini beklemek çok mantıklı bir şey değildir. 6-8 Ekim olayları gerçekten gerek bölgemiz açısından, gerek ülkemiz açısından büyük bir talihsizlik olarak görüyoruz. Ümidimiz inşallah bu tür olayların bir daha yaşanmamasıdır. 6-8 Ekim olayları yaşanmadan önce bölgemize getirmek istediğimiz ülke çapındaki büyük işadamlarıyla bazı kontaklar kurmuştuk. Bu işadamlarını bölgeye davet ederken inisiyatif alıp buradaki işsizliği düşürmek adına, Ortadoğu ülkelerine ihracatlarını artırmak adına bazı girişimlerimizi başlatıp ve bunları iyi bir noktaya getirmiştik.” ifadelerini kullandı.

“Bazı işadamları olaydan sonra yapacağı yatırımdan vazgeçti”

Olaylardan sonra bölgeye yatırım için işadamlarını aradıklarını ama olumsuzlukla karşılaştıklarını belirten Yeşilyurt, “Maalesef bu olaylardan sonra biz tekrar bu işadamlarımızla irtibata geçtiğimizde olumsuzluklarla karşılaştık. Olumsuz düşünmelerinde kendilerine hak vermiyor değiliz. Çünkü hem sigorta şirketlerinin bu bölgelerden kaçmak istemesi ve daha önemlisi yatırımın sağlam liman tercih etmesi, yatırımın siyasi istikrarı tercih etmesi, sosyal istikrarı tercih etmesi, toplumsal yıkıp, yakma olayların olmadığı yerleri tercih etmesi gayet doğaldır. Biz bu işadamlarımızla görüştüğümüzde işadamlarımız bu 6-8 Ekim olaylarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiler. Maalesef birkaç işadamı buraya yapacağı yatırımdan vazgeçmiş durumdalar. 2015 seçimlerinin neler getireceğini çok iyi kestiremiyorlar. Bu tür olayların yaşanmaması için Batman halkından ricamız olaylara mahal vermemek adına söylemlerine çok dikkat etmeleridir.” şeklinde konuştu.

“Yatırımcılar kendilerini riske atmak istemiyor”

İstikrarın olmadığı bir yerde kesinlikle yatırımın da olmayacağına dikkat çeken Yeşilyurt, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bir işadamını ikna etmek, bir yatırım yapmak kısa vadeli sonuç elde edeceğimiz bir şey değildir.  Maalesef Batman’da global düzeyde büyük firmalarımız yok. Biz yatırımın sağlıklı olması için, daha kalıcı olması için global firmalarımızı buraya davet edip buradan ihracatlarını artırmaya çalışıyoruz. Bu tür işadamlarımızı ikna etmek kolay değildir. Sanayicilerimizi ve işadamlarımızı ikna edip ‘tamam bölgeye yatırım yapmaya razı olduk’ uygun yer seçelim, uygun fabrika yapalım ve uygun elemanları eğitelim derken epey bir zaman alıyor. Ondan sonra 6-8 Ekim gibi olayların yaşanması, sigorta şirketlerinin bu tür işyerlerini sigortalatmaktan vazgeçmeleri yüzünden işadamları kendilerini riske atmak istemiyor ve buraya yatırım yapmak istemiyor.”

“Yatırımcının kaçmaması için olaylardan kaçınılmalıdır”

Olaylardan sonra yatırımcıların yatırımlarını askıya aldığını vurgulayan Yeşilyurt, “Yatırımcının bu bölgelerden kaçmaması için kesinlikle olaylardan kaçınılması gerekir. Bu tür olayların sonucu yine bölge insanına yansır ve kaybeden yine bölge insanı olur. İşadamları bu olaylardan sonra yatırımlarını askıya aldıklarını ve özellikle 2015 yılında neler olacağını tahmin edemediklerini bize ilettiler. Bu tür olaylar küçük esnaf olsun, büyük esnaf olsun tüm herkesi etkiliyor. 2015 yılının çok iyi bir ortamda geçmesini istiyoruz. İnşallah ikinci bir 6-8 Ekim olayları olmaz da işadamlarımız, yatırımcılarımız bu bölgeyi kafalarında psikolojik olarak tamamıyla silmezler. En azından kaldığımız yerden tekrar devam etmek istiyoruz.” dedi.   (M.Fatih Akgül - İLKHA)

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.