600 bin mülteci gelebilir

600 bin mülteci gelebilir

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, yakın dönemde 600 bine yakın yeni bir mülteci dalgasının Türkiye sınırlarına gelmesinin muhtemel olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Toplantıda Suriye’de yaşanan gelişmelerin ele alındığını belirten Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, toplantıya Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve AFAD Başkanı Fuat Oktay’ın Bakanlar Kurulu toplantısına katıldığını aktardı.

Halep’in kuzeyinde yaşanan gelişmelerin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini söyleyen Kurtulmuş, Rus savaş uçaklarının yaptığı sortilerin yaklaşık yüzde 85’lik kısmının ılımlı muhaliflere ve sivillere; yüzde 15’inin IŞİD'e karşı yapıldığını kaydetti.

“600 bine yakın yeni bir mülteci dalgası muhtemel”

Kurtulmuş şöyle konuşt: “Bir taraftan Rus bombardımanları, diğer taraftan rejimin karadan saldırılarıyla Lazkiye, İdlib, Hama ve Halep'te ciddi şekilde sahada gelişmeler izlenmiştir. Bu bölgelerdeki gelişmelerden etkilenerek, 65 bin kişi Türkiye'ye, 130 bin kişide Suriye içinde olmak üzere yaklaşık 200 bin kişinin göç ettiğini görmüş bulunuyoruz. Aynı şekilde, Azez-Cerablus hattında da yaklaşık 960 binlik bir nüfus var. Bu nüfusta her an hareketlenmeye, en azından bir kısmı olarak muhatabtır. Türkiye teyakkuz içerisinde, bu gelişmeleri yakinen değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, yakın dönemde bu bölgelerde olabilecek en kötü senaryoda 600 bine yakın yeni bir mülteci dalgasının Türkiye sınırlarına gelmesinin muhtemel olduğu da değerlendirilmektedir.”

 “Bu süreç bir ihya ve inşa süreci olacaktır”

Kurtulmuş, “Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da terörle mücadeleden sonraki süreçte bir yeniden ihya ve inşa sürecini başlatmak üzere yapılacak işlerin neler olduğuna ilişkin Mardin'de yaptığımız ilk toplantıda Başbakanımız eylem planının ana hatlarını belirledi. Bu eylem planı, dinamik bir süreçtir. Bu süreç bir ihya ve inşa süreci olacaktır. Bu iki kelimenin altını çizmek isterim. İhyadan kasıt insanların bu süreçte gerçekten gönüllerinin, ruhlarının, gerçekten insanların dağılmış olan algılarının bir an evvel ihya edilmesidir. Orada insanlarımızın gönüllerinin, zihinlerinin yeniden ihya edilmesi sorunu vardır. Hemen Silopi'den başlayarak, bütün ilçelerde gerekli adımlar atılacaktır. Aynı şekilde inşa süreci de zorunludur. İnşa sürecinden kastımız sadece şehirlerin altyapılarının fiziki yapılarının düzenlenmesi değildir. Elbette bunları da yapacağız, ama şehirleri ayağa kaldırmakta hükümetimizin amaçlarından biridir. Bu ana plan sayesinde umut ediyorum ki en kısa zamanda yaralar sarılacaktır, bölgemiz yeniden ihya ve inşa edilecektir.” diye konuştu.

“Türkiye her zaman teyakkuz halindedir”

Bir gazetecinin Türkiye’nin Suriye topraklarına gireceği yönündeki duyumları sorması üzerine Kurtulmuş şöyle cevap verdi: Kurtulmuş, “Biz Türkiye olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Türkiye, Suriye'de bütün toplumsal kesimlerle dosttur, akrabadır. Ama en çok ilgilendiğimiz husus Türkiye'nin güvenliği ve egemenliğidir. Türkiye'nin güvenliğini zedeleyecek, egemenliğine zarar verebilecek olan herhangi bir saldırı ihtimaline karşı Türkiye her zaman tedbirlidir, teyakkuz halindedir, bunun gerektirdiği bütün hazırlıkları da yapar. Biz 'Hiç kimsenin bir karış toprağında gözümüz yoktur' sözünü laf olsun diye söylemiyoruz, samimi olarak söylüyoruz. Ama en az bunun kadar hassas olduğumuz bir diğer konu Türkiye'nin egemenliği ve bütünlüğüdür. Bu anlamda, Türkiye'ye doğrudan yada dolaylı saldırı anlamına gelecek her türlü gelişmeyi yakından takip eder, gerekli tedbirleri alırız.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler