611 yıllık minare taş taş sökülerek taşınıyor

611 yıllık minare taş taş sökülerek taşınıyor

Hasankeyf'te Sultan Süleyman Külliyesinin minaresi taş taş sökülüp yeni yerine taşınıyor.

Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında Eyyubiler döneminde yapılan Sultan Süleyman Külliyesi minaresi yeni yerleşim yerine taşınma çalışmaları devam ediyor.

611 yıl önce Eyyubi Sultanı Süleyman Han tarafından yapılan minare taş taş sökülerek taşınıyor. Sultan Süleyman Külliyesi’nin minaresinin taşınma işlemi tamamlandıktan sonra Er-Rızk Camii Minaresi de aynı yöntemle taşınacağı belirtiliyor.

Yapılan çalışmalar hakkında basına bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, “Ilısu projesi kapsamında taşınacak bir diğer eserimizde Süleyman Hanın minaresi, kapısı ve çeşmesidir. Taş kapıyı ve çeşmeyi bütünsel olarak taşıyacağız. Minareyi de taş taş sökerek taşıyoruz. Sökülmesi gereken uzunluk toplamı 36 metredir. Bunun 19 buçuk metresini söktük. Bir ay içerisinde de söküm işlemlerini tamamlamış olacağız. Daha sonra yeni yerinde bunları taş taş özel ustalarımızla beraber montajına başlayacağız.” dedi.

“Söküm işleri tamamlandıktan sonra minarenin montajına başlayacağız”

Kösalı, “Süleyman Han minaresi 1400 yılların başında Süleyman Han tarafından yapılmış yapılan değerlendirmelerde minarenin bütünsel olarak taşınamayacağı sonucuna varıldığı için taş taş sökülmesine başlandı. Günde yaklaşık 2 sıra söküyoruz. Sökerken tüm taşları numaralandırılarak tek tek bir kalıba koyarak titiz bir çalışmayla aşağı indiriyoruz. Bunun için özel ustalarımız var. Özel kişilerle çalışıyoruz. Bunları indirdikten sonra kalıbın kendi şablonlarının içine koyuyoruz. Karışmaması için numaralandırıyoruz. Geçici depo sahasına götürüyoruz. Orada yine paletlerin üstünde her sıra ayrı olarak bekletiliyor. Daha sonra bunları montajına başlayacağız. Söküm işleri tamamlandıktan sonra yine alt sıradan başlamak üzere minarenin montajına başlayacağız. Eskisinden daha sağlam bir yapı ortaya çıkacak.” ifadelerini kullandı.  

Taşınamayacak ve sulara gömülecek eserleri koruma altına aldıklarını dile getiren Kösalı, “Koç Cami ve Süleyman Han caminin taşınamayacak unsurlarını da koruma altına aldık ve sağlamlaştırmalarını yaptık. Etrafına duvarlar örerek dolgu içine alacağız. Böylece taşınamayan eserleri su altında korumasını yapmış olacağız.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler