70 yıldır işlediğimiz tarlalarımız tapuda elimizden alındı foto

70 yıldır işlediğimiz tarlalarımız tapuda elimizden alındı foto

Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Yukarı Bitikçi (Berojek) ve Üçkuyu (Sêbirka) köyü sakinleri kendi tarlalarının tapuda başkaları adına gösterildiğini iddia ettiler.

Ergani’ye bağlı Yukarı Bitikçi (Berojek) ve Üçkuyu (Sêbirka) köyü sakinleri, yıllardır ekip biçtikleri 6 bin dönüm tarla, taşlık alan ve köy meralarının tapuda başkalarının adına kayıt ettirildiğini söylediler.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Yukarı Bitikçi (Berojek) köyü muhtarı ve köy sakinleri çarpıcı açıklamalarda bulundular. Köylüler, kendilerine ait olan tarlaların “Demirhanlar” ve Şanlıurfa’daki “Bucaklar” aşiretine mensup ailelerin adına kaydedildiğini iddia ettiler.

“Yıllardır ektiğimiz tarlalar başkası adına görünüyor”

Köy tarlalarının eskiden tapuda müştereken yapıldığını belirten Yukarı Bitikçi köyü muhtarı Abdullah Güzel, “Köyümüze tapu gelmediği için tarlalar müştereken düzenlenmiş. Yani birçok kişinin tarlası tek bir tapu olarak düzenlenmiş. Herkes kendi tarlasını biliyor ve ekiyor. Tarlaların bir kısmı ekilebilir, bir kısmı taşlık ve kalanı da köy merasıdır.” diye belirtti.

Köye 2 yıl önce tapu çalışması için birtakım kişilerin geldiğini ve problemlerin başladığını belirten Güzel, “Tapu çalışması bittikten sonra köylülere ait tarlaları gösteren geçici bir listenin ilan edilmesi gerekiyordu. Tarlalarımız Aşağı Bitikçi köyü sınırlarında kaldığı için o köyün muhtarlığına da listenin asılması gerekiyordu. Ama liste asılmadı. Aynı listenin tapu kadastro ve belediyede de asılması gerekiyordu. Bizim haberimiz olmadı. Belki de asılmıştır. Son gün listeden haberimiz olduğunda iş işten geçmişti.” dedi.

Listeye ulaştıklarında itiraz süresinin dolduğunu belirten Güzel, listede kendi adlarına olan tarlaların başkaları adına kayıtlı olduklarını gördüğünü belirterek şöyle konuştu:

“İtiraz süresi dolduğu halde yine de Diyarbakır’a gittim ve listeye ulaştım. Bizim olması gereken tarlalar ve köye ait taşlık araziler başkaları adına yapılmış. Bazı köylülerimiz de itiraz süresi dolmadan Diyarbakır’a giderek listeye bakmışlar. Onların da tarlaları aynı şekilde başkalarının adına düzenlenmiş.”

“Bize yapılan haksızlığın takipçisi olacağız”

Devletin bu işe el atması gerektiğini belirten Güzel, itiraz süresi dolmadan listeye ulaşan köylülerinin itiraz dilekçesi verdiklerini belirtti.

Yapılanların haksızlık olduğunu belirten Güzel, bunun karşısında sessiz kalmayacaklarını ve gerekli yerlere itiraz edeceklerini ifade ederek, “Tapuya göre benim ve ailemin hiç tarlası yok. 60-70 yıldır bu tarlalar bizim ve tarlalarımızı ekiyoruz. Ama şu an sanki hiçbir şeyimiz yokmuş gibi görünüyor. Aşağı Bitikçi köyü muhtarı Mehmet Demirhan listeden haberinin olmadığını söylüyor. Ama muhtara ait olmayan tarlaların onun adına düzenlendiğini biliyoruz. Köydeki ekilebilir tarlaların bir kısmı ‘Demirhanlar’ soyadındaki köylülerin adına yapılmış. Taşlık arazilerin bir kısmı da ‘Bucaklar’ aşireti üzerine yazılmış. 70 yıldır işlediğimiz tarlalarımız tapuda elimizden alındı.” dedi.

Bir müddet sonra komisyonun toplanacağını ve itirazlarının da göz önünde bulundurularak asıl listenin asılacağını belirten Güzel son olarak haksızlığı kabullenmeyeceklerini ve bu işin peşini bırakmayacaklarını belirtti.

“Bizim tarlalar başkalarının adına düzenlenmiş”

Köy sakinlerinden Cemal Alşimşek ise kendisine ait tarlaların başkası adına tapuda gösterilmesine tepki göstererek, “Bazı köylülerimizin elinde tarlaları var ve tapuda isimleri yok. Yine tarlası olmayıp ismine tarla yazılanlar var. Benim tarlalarım olduğu halde şu an hiçbir şeyim yok gibi görünüyor. Hâlbuki şu an bana ait olan ve ektiğim tarlalar var. Bazı köylülerin ise hiç tarlası olmadığı halde üzerlerinde tapulu araziler görünüyor.” diye konuştu.

İncehıdır köyüne bağlı Üçkuyu (Sêbirka) mezrası sakinlerinden Edip Gencer ve İbrahim Halil Güzel de tarlalarının ellerinden alındığını belirterek, tarlalarının başkasının adına tapulaştırılmasının kabul edilebilir olmadığını söylediler.

Gencer, “Köyde taşlık araziler var. Hayvanlarımızı burada ve köyün merasında otlatıyoruz. Tapuya göre bu taşlık arazi çeltik tarlası olarak görünüyor. Hâlbuki o tarlalar çeltik tarlası olmadığı gibi o yörede su bile yok.” dedi.

İLKHA



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.