“700 işçinin ekmek davası güvence altına alınsın”

“700 işçinin ekmek davası güvence altına alınsın”

Batman Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik, son günlerde Batman’ın gündemini meşgul eden TPİC’teki işçi çıkarmalarını ve TPAO’daki tasarruf tedbirleri ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Batman Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik, TPİC’teki işçi çıkarmalarını ve TPAO’daki tasarruf tedbirleri ile ilgili son gelişmeleri İlke Haber Ajansı’na değerlendirdi.

 

TPİC şirketi hakkında ön bilgi vererek değerlendirmesine başlayan Tekik, TPİC şirketinin TPAO’nun yan kuruluşu olarak 1988’de resmen kurulduğunu belirtti.

 

Tekik, TPİC'in kuruluşunun TPAO’nun yurt dışında faaliyetlerini yürütmek olarak belirttikten sonra, "Fakat siyasi ve jeopolitik konumdan dolayı TPİC’in yurt dışında faaliyet gösteremeyeceğine karar verilmesinden sonra yurt içinde faaliyet göstermeye başladı. Petrol fiyatlarının artmasından sonra daha geniş bir şekilde çalışmalarını sürdürdü. Büyüdükçe TPAO’dan bağımsız bir şekilde daha çok özerk tarzında çalışmalarını devam etmeye başladı. Zamanla TPAO ve TPİC arasında yönetimsel sıkıntılar da oldu. Bu yönetimler arasındaki sıkıntıdan en büyük sıkıntıyı maalesef işçi arkadaşlarımız çekti. Sondaj kuleleri ve üretim araçları TPAO’ya ait 750 işçi ise TPİC’in personeli olarak görünüyor. Teknik elemanları garson,komi,temizlik işçisi olarak gösterip her hangi bir hak iddia etmemek için taşeron şirketlere tabi tutmuş. Bu sıkıntılar ayyuka çıktıktan sonraEnerji Bakanlığı TPİC’i TPAO’dan alıp petrol sondajı ve üretimle hiç bir ilişkisi olmayan BOTAŞ’a bağlayıp, 2014’te TPİC’e vermiş oldukları kulelerini geri alacaklarını söylediler.” dedi.

 

TPİC işçilerinin yanlarında yer alacaklarını vurgulayan Tekik,“Tabi 31 Aralık 2014 tarihinde işçilerin iş akitlerin fes edileceği duyuruldu.  Bu tebligat işçilerin yüzlerine karşı yapıldı. Kuleler alınmak istendi. Bizler elimizden geleni yaptık ve siyasilerle görüştük. Siyaset yetkililerinde olaya el atmasından sonra iş akitlerinin feshi durduruldu.” ifadelerine yer verdi.

 

“Seçimden sonra işçileri, işten çıkarılacağı kuşkularımız var”

Daha düne kadar 2 bin - 2 bin 500TL alan işçilerin 6 aylığına geçici bir süreliğine ücretli izinli sayılarak asgari ücrette tabi tutulduklarını söyleyen Tekik daha sonra,“Bu 6 aylık süre milletvekili seçimine denk geliyor. Maalesef aklımıza acaba seçimden sonra bu işçi arkadaşlarımızın işten çıkarılacağı kuşkularımız var.  Biz açıkçası enerji bakanlığının ve hükümetin böylesi ucuz bir tercihe gideceğini düşünmek istemiyor ve yakıştırmıyoruz. Ama bu tür şüphelerde yok değil.” diyerek kuşkulandıklarına dikkat çekti.

 

700 işçinin ekmek davasını siyasi bir güvenceye alınmasını istiyoruz

Sendika olarak tüm siyasi çevreler ve STK’larla görüştüklerini ifade eden Tekik, şöyle devam etti: “Geçen hafta Ankara’da TPİC ve TPAO’nun genel müdürleriyle görüştük ve onlarında iyi niyetli görüşlerini aldık. Önümüzdeki günlerde 700 işçini ekmek davasını siyasi bir güvenceye alınması için tüm partilerden destek bekleyeceğiz. Hiçbir ayrım gözetmeden tüm işçilerimizin yanında olmaya çalışacağız. Tabi umutluyuz, çünkü bu sorunu siyasi iradeler çözebilir.”

 

“Siyasi partiler destek ziyaretlerinde bulundular”

Siyasi partilerin de kendilerine destek verdiğini dile getiren Tekik, “Bu konuda sendikamıza HÜDA PAR ve HDP destek ziyaretlerinde bulundular ve işçilerin yanında olduklarını belirttiler. AKPartiile de görüşmelerimiz sürüyor. Elimizden gelene kadar Ankara siyaset kulislerine meclise bu konuyu taşımak için gayret göstereceğiz. Öncelikli hedefimiz diyalog yoluyla bu sorunu çözmek olacak. Olmazsa da eylemlerle bu arkadaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin bu işçilere ihtiyacı var. Çünkübunlar kalifiye elemanlarıdırlar. Türkiye için hazır bir iş gücüdür.” ifadelerini kullandı.

 

“Petrol fiyatlarının düşmesi zarar değil kârdır”

“Halkımız ve hükümet bunu iyi bilmelidir ki, petrol fiyatlarının düşmesi zarar değil kârdır” diyen Tekik,“Türkiye daha önce petrole ayda 13 miyar dolar harcarken bugün 7 milyar dolar civarında para harcıyor. Buna herkes sevinmesi gerekirken maalesef siyasi kurumlar ve Ankara petrol fiyatlarının düşüşünü bahane ederek bu insanların ekmeğiyle oynuyorlar.” şeklinde tepki gösterdi.

 

“Batman halkı, STK’lar ve partiler TPAO’nun özelleşmesine izin vermeyecektir”

TPAO’daki tasarruf konusuna da değinen Tekik devamla şu ifadelere yer verdi: “Enerji Bakanlığınınkafasının arkasında sürekli TPAO’yu özelleştirme gibi birdüşüncesi var. Biz sendika olarak bu gibi önemli şirketlerin özelleştirmesine külliyen karşıyız. Ben buna inanıyorum; Batman halkı, STK’lar ve partiler TPAO’nun özelleşmesine izin vermeyecektir. Bizlerde Enerji Bakanlığının bu hoş olmayan düşüncesini bir an önce kafasından atmasını istiyoruz. Bizler TPAO’nun bu ülkeye bu şekilde hizmete devam etmesini istiyoruz.”

 

“İşçinin cebine etki edecek bir genelge yayımlandı”

Petrol fiyatları düştüğü için bakanlığın tasarruf adı altında bir genelge yayımladığını söyleyen Tekik,“Tamamen işçinin cebine etki edecek bir genelge yayımlandı. Gezilerden, kokteyllerden, lüks araçlardan ve lüks binalardan vaz geçmeyip sadece işçinin cebine etki etti. Elbette işçiler bir savaş anında ekonomik kriz anında 3-5 saat mesai düşünmezler. Bunun feragatini de yaparlar ve gerekirse maaş dahi istemezler. Ama hal böyle değil iken enerji fiyatlarının düşmesinden dolayı devlet her ay 5 milyar dolar kârda iken işçiden kısmak açıkçası bir gasptır. Önümüzdeki hafta da Ankara’ya gidip bu konu hakkında tekrar görüşlerimizi yetkililere sunacağız ve bu şekilde devam edilemeyeceğini ileteceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

“Görüşmeler olumsuz geçerse eyleme gideceğiz”

Tekik, konuşmasının sonunda, “Eğer tasarruf olacaksa bu mesai kesintileri sırf işçiye mesai vermemek için işlerin aksamasına sebep olması bu ülkeye de TPAO’ya da ihanettir. Diyaloğumuz olumsuz geçmesi durumunda Şubat’ın ilk haftası geniş katılımlı iş durdurma eylemine geçmeyi düşünüyoruz.İşçi arkadaşlarımıza da tavsiyem gücünüzün farkında olsunlar.Çünkü üretimi yapan bedel ödeyen sizlersiniz. Eğer biz cefasını çekiyorsak bazılarının Ankara’da sefasını sürmesini istemiyoruz. Sefasınıda halkımızın çekmesini istiyoruz.300-400 işçi arkadaşlarımızla görüştük.İşçi arkadaşlarımız bu uygulamalardan hepsi şikâyetçi ve olabilecek eylemlere tam destek vereceklerini ifade ettiler.Kararlı olması son derece önemli herkes bir eylem bekliyor ve inşallah buna gerek kalmaz.” ifadelerini kaydetti. (M. Sait Çelik -İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.