70'lik nineler mukabele halkalarına renk katıyor

70'lik nineler mukabele halkalarına renk katıyor

Bitlis'te Kur'an aşığı 70'lik nineler katıldıkları mukabele halkalarına renk katıyor.

BİTLİS - Her geçen gün mukabele halkalarına katılımın artığı Camilerden biri olan Kalo Camisindeki mukabele halkalarına 70’lik ninelerin katılımı ayrı bir renk katıyor.  Ramazan ayında Peygamberin sünneti olan mukabeleye katılım her geçen gün artarak devam ediyor.

 

Bu caminin mukabele halkaları bayanlardan oluşuyor
Camiler, 7’den 70’e mukabele halinde Kur’an okuyan insanlarla dolup taşıyor. Kimi camilerde erkeklerin okuduğu mukabeleleri bayanlar da takip ederken, kimi camilerde mukabelelerin halkalarında sadece bayanlar var.

 

Bitlis’in Zeydan Mahallesinin kuytu bir köşesinde bulunan küçük Kalo Camisi’nin mukabele halkaları diğer camilerden çok daha farklı.  Mahallede bulunan ve yaşları 7 ile 70 arasında değişen yaklaşık 80 kız çocuk ve bayan mukabele halkalarını oluşturuyor.


 

Kur’an Kursu eğiticisi Özlem Ceyhan gözetiminde oluşturulan mukabele halkalarına 70 yaşlarındaki onlarca ninenin katılımı ayrı bir renk katıyor. Geçen yıl aynı camide 40 kişiyle mukabele halkalarını oluşturduklarını belirten Ceyhan, bu yıl yaklaşık 80 kişiyle devam ettiklerini söyledi.


 

Her geçen gün Kur’an’a yöneliş artıyor
Her geçen gün Kur’an’a yönelişin arttığını belirten Ceyhan, şöyle konuştu: “Kur’an Kursu öğreticisi olarak şunu görüyoruz ki, her geçen gün Kur’an okumaya rağbet artıyor. Bayanlar erkeklerden daha çok rağbet ediyor. Şuan mahallede bulunan bayanlar toplanarak mukabele yapıyorlar. Kur’an okumasını bilmeyen bayanlar da gelip okuyanları dinliyorlar.”


 

Cami imam hatibi Tahir Uçar ise, yoğun talep üzerine caminin belirli saatlerini bayanlara ayırdıklarını söyledi.


 

Amacımız tüm insanları Kur’an ile buluşturmak
Uçar, “Her yıl bu küçük camimizde bayanlara yönelik mukabele halkalarını oluşturuyorduk. Fakat bu yıl yoğun bir katılım gerçekleşti. Mahallede bulunan 70 yaşlarındaki nineler de artık bu mukabele halkalarına katılıyor. Bu güzel atmosfer karşısında bazı sıkıntılarımız var. Hem camimizin küçük olması hem de mahallede Kur’an Kursu’nun olmayışı, camide abdest alınacak düzgün bir yerin olmaması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşıyoruz.


 

Tüm bu sıkıntılara rağmen Kur’an'ın nazil olduğu bu mübarek ayda tüm insanlarımızın Kur’an ile buluşması için elimizde gelen tüm gayretleri sarf ediyoruz ve sarf etmeye devam edeceğiz. Özellikle ailenin ana çekirdeğini oluşturan, çocukların yetiştirilmesinde birinci etken olan bayanların bu derece yoğun bir şekilde camilerde mukabelelere katılım göstermeleri bizleri sevindiriyor.” şeklinde konuştu.


 

Mukabeleye katılan nineler de mutlu ve huzurlu olduklarını dile getirdiler.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.