81 ile "Önce Yaya" genelgesi gönderildi

81 ile "Önce Yaya" genelgesi gönderildi

​İçişleri Bakanlığı tarafından, trafikte yaya önceliğine dikkat çekilmesi amacıyla 81 ile genelge gönderildi.

İçişleri Bakanlığınca, trafikte yaya önceliğine dikkat çekilmesi amacıyla hazırlanan "Önce Yaya" görsellerinin sürücülerin görebileceği şekilde yaya ve okul geçitleri önüne çizilecek.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından imzalanan "Önce Yaya Uygulaması" konulu genlege 81 İl Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı’na gönderildi.

Bakanlık, trafikte yaya önceliğine dikkat çekmek için hazırlanan "Önce Yaya" görsellerini sürücülerin görebileceği şekilde illerde yaya ve okul geçitleri önüne çizilmesini istedi. Șeritlere ve geçiş çizgilerinin önüne çizilecek olan bu görseller sayesinde sürücülere, önceliğin yayalarda olduğu uyarısı yapılacak.

Genelgeye göre; "Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti ve levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadır." hükmü getirildiği vurgulandı.

Trafik uygulamasına ilk defa giren bu düzenlemenin sürücülere ve yayalara doğru anlatılması gerektiğine dikkat çekilen genelgede; trafikte yaya önceliği farkındalığının oluşturulabilmesi için Bakanlığımızca 2019 yılının “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edildiği, 81 İlde eş zamanlı “Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın” kampanyası başlatıldığı belirtildi.

Yer ve zemin işaretleri ile uyarılacak

Bakanlığın, 81 ile gönderdiği genelge ile yıl boyunca bu kampanyanın etkisini sürdürmesi için yaya ve okul geçitleri öncesinde sürücülerin yer/zemin işaretleriyle uyarılarak bu alanlarda yavaşlamalarını ve yayalara durarak geçiş hakkı vermelerinin sağlanmasını istedi.

81 ile gönderilen genelgede, yol yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlarla (Belediye/ Karayolları) koordineli yapılması gereken çalışmalar şu şekilde sıralandı:

Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu noktalarda yatay ve dikey işaretleme eksiklikleri tespit edilecek ve bu eksiklikler en kısa sürede giderilecek.

Yollara "Önce Yaya" görseli çizilecek

Araç sürücülerinin, yaya ve okul geçidine yaklaşırken, güvenle yavaşlayabileceği ya da durabileceği uygun mesafe göz önüne alınarak uyarılması sağlanacak. Bu kapsamda "Önce Yaya" görselleri şeritlere ve geçiş çizgilerinin önüne uygun şekilde çizdirilecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.