“9 Şubat sigarayı bırakmanız için bir dönüm noktası olsun”

“9 Şubat sigarayı bırakmanız için bir dönüm noktası olsun”

Yeşilay Adıyaman Şubesi sigara bağımlıları için 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün bir dönüm noktası olabileceğini belirterek, sigaranın hem içen kişiye hem de çevresine zarar verdiğine dikkat çekti.

Sigaranın hem içen kişiye hem de çevresine zarar verdiğine dikkat çeken Yeşilay Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, sigara bağımlıları için 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 16 milyon erişkin sigara kullandığını ve dünyada günde yaklaşık 13 bin kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini belirten Özöncel, sigara bağımlıları için 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün bir dönüm noktası olabileceğini Dünya Sağlık Örgütünün, dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu açıkladığını söyledi.

‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla açıklamada bulunan Özöncel, sigaranın kalp rahatsızlıkları ve KOAH gibi birçok ölümcül hastalıklara yol açtığını kaydetti.

Özöncel ,“Bedenimize, psikolojimize, sevdiklerimize, ekonomimize zarar veren, ölümcül hastalıklara yol açan sigaraya karşı amansız mücadelemiz ilk günkü gibi devam ediyor. Bu kapsamda ‘Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma’ ana temasıyla kamu spotlarımız yayınlanmaya başladı. Bunun yanı sıra sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak birçok bilgiye kolay ve pratik bir şekilde ulaşılabilmesi için bırakabilirsin.org sitemizi de yayına aldık.” ifadelerini kullandı.

Sigaradan kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Özöncel, “Sigara size zarar veriyor, sigara sevdiklerinize zarar veriyor. Kurtulmak mümkün. Yeter ki inanın, iradenizi ayağa kaldırın ve elinizdeki sigarayı bırakın. Zorlanırsanız bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. 9 Şubat sigara bağımlıları için bir dönüm noktası olsun.” ifadelerini kullandı.

“Yeşilay’ın sigara yasaklarına yönelik ihlallerin bildirebilmesini sağlayan Yeşil Dedektör mobil uygulaması 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde tüm illerde aktif hale getirildi.” diyen  Özöncel, bugüne kadar Yeşil Dedektörün yaklaşık 60 bin indirme sayısına ulaştığını belirterek, “Uygulama 2008 yılında yürürlüğe giren kapalı mekânlarda tütün mamulleri kullanım yasasına uyulmasını sağlamak, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünlerini kullanmayan vatandaşların haklarını korumak ve yasal hakları konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla geliştirilmiştir.” dedi.

Yeşil Dedektör nedir?

Alanında tek uygulama olan Yeşil Dedektör  uygulamasıyla, tütün ürünleri kullanmayanların hakkının korunması, yasağa uyumun sağlanması, ihlallerin asgariye indirilmesi hedefleniyor.

Uygulama Appstore ve Google Play platformlarından ücretsiz olarak indirilebiliyor. Pilot olarak İstanbul ve Ankara’da başlayan Yeşil Dedektör, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde tüm illerde aktif hale getirildi. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler