Abbas, İsrail'in saldırılarının uzamasından Hamas'ı sorumlu tuttu!

Abbas, İsrail'in saldırılarının uzamasından Hamas'ı sorumlu tuttu!

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanmasından günler sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarının uzamasından Hamas'ı sorumlu tuttu. Abbas, Filistin'deki birlik hükümetinin de sürmeyeceğine dair korkuları olduğunu sö

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'ye 50 gün boyunca sürdürülen İsrail saldırılarının uzamasından Hamas'ı sorumlu tuttu. Abbas açıklamasında İsrail'in saldırılarına hiç değinmezken, "Savaşın uzamasının suçlusu Hamas'tır, bu birlik hükümetinin geleceği konusunda da şüphelere neden oluyor" dedi.

Filistin TV kanalına dün bir açıklama yapan Abbas, İsrail'in Gazze saldırıları süresince Hamas'a yönelttiği suçlamaları tekrar ederek, çatışmaların uzamasından ve İsrail'in Gazze'de öldürdüğü 2 bin 100'den fazla Gazzeli'nin ölümünden Hamas'ı sorumlu tuttu.

Abbas açıklamasında, "2 bin şehid vermekten, 10 bin Filistinli'nin yaralanmasından ve 50 bin evin yıkılmasından kaçınabilirdik. Hamas, ilk olarak savaşı durdurmak yerine talepleri tartışmaya öncelik verdi, bu da çatışmayı gereksiz yere uzattı ve şiddetlendirdi." ifadelerini kullandı.

Abbas'ın açıklamalarında kullandığı ifadelerin benzerlerini İsrail hükümeti sözcülerinin de kullanması dikkat çekti. İsrail'le ağızbirliği yapmış gibi Hamas'ı suçlayan Abbas'ın açıklamalarına Hamas'tan ne cevap geleceği henüz bilinmiyor.

Mısır'da Hamas ve İsrail temsilcileri arasında önümüzdeki ay dolaylı müzakereler başlayacak. bir yandan bu müzakerelerden ne sonuçlar çıkacağı tartışılırken diğer taraftan Filistin'de Abbas'ın liderliğindeki El Fetih'le Hamas arasında varılan anlaşma sonucu kurulan Filistin Birlik Hükümeti'nin geleceği konusunda endişeler artıyor.

Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da varılan ulusal mutabakatın ardından Hamas'ın da desteklediği bir teknokratlar hükümeti kuruldu. Bu adım 2007 yılında Hamas'ın Gazze'de seçimleri kazanarak Gazze'nin yönetimini elde etmesinin ardından baş gösteren Filistinli gruplar arasındaki bölünmüşlüğü ortadan kaldırıyordu. İsrail'in karşı çıktığı birlik hükümetinin geleceği konusunda endişeler giderek artıyor. Özellikle Abbas'ın İsrail'in Hamas'a yönelik kullandığı suçlayıcı dili kullanmaya başlamasının ardından, birlik hükümetinin tehlikeye girdiği endişeleri bildiriliyor.

Abbas'ın, batının desteğini arkasına alarak Hamas'ı 'terörist' bir yapı gibi gösterip Gazze'nin yönetimini tekrar ele geçirme hevesi olduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda İsrail, Hamas'ın Abbas'a darbe yapmayı planladığı iddialarını ortaya atmıştı. Abbas'ın bu iddiaları ciddiye aldığı ve İsrail'e inandığı belirtiliyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da konuyla ilgili olarak, "Abbas'la siyasi süreçte işbirliği yapmayı umuyorum, Abbas iki barıştan birini seçmeli, ya İsrail'le barışacak, ya Hamas'la. Abbas, Hamas'ın kendisine darbe yapmak istediğini anladı" ifadelerini kullandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.