ABD Afrika ordularını Boko Haram'a karşı eğitiyor

ABD Afrika ordularını Boko Haram'a karşı eğitiyor

ABD, Boko Haram'a karşı doğrudan asker göndermek yerine bölgedeki müttefiklerini eğitmeye ve silahlandırmaya başladı. ABD özel kuvvetleri, Çad başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinin ordusunu eğitirken silah yardımına da başladı

ABD, Afrika’da her geçen gün etki alanını arttıran Boko Haram’a karşı birçok ülkenin ordusuna eğitim veriyor ve mühimmat desteği sağlıyor.

Reuters'in haberine göre ABD özel kuvvetlerine mensup eğitimciler Çad başta olmak üzere birçok ülkenin ordusuna Boko Haram'la savaşmak için eğitim veriyor. Çad ordusunun ekipmanları da ABD tarafından sağlanıyor. Çad ordusu 2013 yılında Kuzey Mali'deki silahlı gruplara karşı yapılan operasyonda da görev almıştı.

Kuzey Afrika'nın en büyük petrol üreticisi olan Nijerya'da faaliyetlerini sürdüren Boko Haram'a karşı çarpışmak üzere Çad ordusu bölgeye düzenli olarak asker sevk ediyor. Boko Haram'la çatışmalarda ve örgütün saldırıları sonucu geçen yıl 10 bin kişinin öldüğü ifade ediliyor.

Bölgede şu anda tahminen 3 bin Fransız askerinin olduğu tahmin edilirken, ABD, doğrudan asker göndermek yerine bölgedeki müttefiklerini eğitmeyi ve silahlandırmayı tercih ediyor. ABD belirlenmiş hedeflere özel operasyonlar da düzenliyor.

ABD'nin Afrika'nın küçük ülkelerinden Cibuti'de ise bir İHA üssü bulunuyor. Kamp Lemonnier isimli üs, ABD'nni kıtadaki en büyük üssü. Üste 3 bin 500 ABD personeli bulunuyor. Nijer ve Burkina Faso'da da ABD'nin üsleri var.

ABD, Boko Haram'a karşı harekete geçecek 8 bin 700 kişilik bir kuvvet için Çad'ın yanısıra Nijerya, Nijer, Kamerun ve Benin'e de destek veriyor.

ABD, Afrika'daki üslerini Berlin'deki üsten kontrol ediyor.

ABD, Irak ordusunu da IŞİD’e karşı eğitmiş, fakat örgütün Musul’a girişinde ordu tek kurşun sıkmadan bölgeyi terk etmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.