ABD askeri bir yıl daha Afganistan'da

ABD askeri bir yıl daha Afganistan'da

ABD Başkanı Obama, Afganistan'daki ABD askeri varlığını daha genişletmeyi öngören talimatı imzaladı

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki Amerikan askeri varlığını artıracak gizli bir talimatı imzaladı. Buna göre, ABD askerinin Afganistan'daki faaliyetlerini artırarak devam ettireceği belirtiliyor. Obama, geçen mayıs ayında Afganistan'daki çatışmalara katılan muharip Amerikan birliklerinin çekileceği ve Amerikalı askerlerin 2015 yılından itibaren Afganistan'da sadece eğitim amaçlı bulunacağını açıklamıştı.

New York Times ABD yönetimi ve ordu kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Obama'nın muharip güçlerin Afganistan'da bir yıl daha kalmasını öngören kararnameyi imzaladığı belirtildi.

Kararnameye göre, 13 yıl sonra 31 Aralık 2014'de görev süresi sona eren Amerikan askerleri bir yıl daha Afganistan'da varlığını sürdürebilecek. Ayrıca askeri birlikler, sadece El Kaide'ye karşı değil, Taliban'a karşı da savşacak.

Misyon çerçevesinde Amerikan savaş uçakları ve insansız hava araçları saldırılarına devam edecek. ABD'nin muharip birliklerinin sayısını artırıp artırmayacağı ise belirsiz. Afganistan'da Taliban'ın saldırıları son dönemlerde artış göstermişti. ABD'nin görev süresini uzatma kararı almasında, Afgan polisi ve ordusunun tek başına bu saldırıların üstesinden gelemeyeceği endişesinin etkili olduğu ileri sürülüyor.

Ayrıca Irak'ta Amerikalı askerlerin çekilmesinden sonra ortaya çıkan IŞİD tehlikesinin de göz önünde bulundurulduğu ifade ediliyor. NATO'nun ISAF misyonu çerçevesinde Afganistan'da halen 9 bin 800 Amerikalı, 850'si Alman olam üzere 3 bin de diğer yabancı birlikler bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler