ABD askerleri Irak'ta IŞİD'e karşı cephede!

ABD askerleri Irak'ta IŞİD'e karşı cephede!

Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon), IŞİD ile mücadele için Irak’ın batısındaki Anbar Eyaleti’ne 50 kişilik askeri danışman grubu gönderdi. ABD böylece ilk kez cepheye asker sevk etti.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Elissa Smith, ‘Elli kadar askerin, bölgenin ileride Irak askerlerini destekleme kapsamında bilgi ve yardım sunmak için kullanılabilirliğini öğrenmek için Esed Hava Üssün’ü ziyaret ettiklerini vurgulayabilirim’ dedi.

Elissa Smith, çölün ortasında bulunan hava üssüne gönderilen askeri danışmanların bölgede IŞİD’e karşı savaşan Sünni aşiretlere silah verme yetkisine sahip olmadığını bildirdi.

Smith, ‘Amerika birlikleri bölgedeki aşiretleri silahlandırmıyor. Bu Irak hükümeti ve ordusunun yetkisinde’ ifadesini kullandı.

Obama yeşil ışık yakmıştı

Amerika’nın bu adımı, Başkan Barack Obama’nın iki gün önce Irak’a 1500 ek askeri danışman daha gönderilmesi kararının ardından geldi. Irak hükümeti daha önce Amerika’dan daha çok askeri yardım yapması talebinde bulunmuştu.

Yeni gönderilecek askerlerle birlikte Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı 3 bini geçmiş olacak.

Amerika Savunma Bakanlığı, 8 Kasım’da yaptığı açıklamada Amerikan ordusunun IŞİD ile mücadele eden Irak ordusuna desteğini önümüzdeki haftalarda arttıracağını duyurmuştu.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Irak'a gönderilecek yeni askeri personelin bu ay gitmeye başlayacağını söylemiş ve bu ülkeye gönderilecek Amerikan askerlerinin muharip olmayacağının altı çizmişti.

Kirby, Irak güçlerine danışmanlık ve yardım hizmeti sunmak üzere kurulması planlanan iki operasyon merkezinden birinin Anbar vilayetinde oluşturulacağını, diğerinin de Bağdat bölgesinde olacağını da eklemişti.

Kirby, ABD Merkez Komutanlığı'nın, eğitim için Irak genelinde birçok merkez kuracağını ve bu merkezlerde koalisyon ortaklarının da Amerika askeri personeline iştirak edeceğini belirtmişti. . Kirby, 700 civarında eğitimcinin koalisyon ülkelerinden geleceği bilgisini vermişti.

Gönderilecek 1500 askerin 630'u rehberlik ve yardım misyonu kapsamında görevlendirilecek, 870'i de kapasite inşası ve eğitim misyonuna dâhil olacak.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Irak ve Suriye'deki operasyonlar için ABD Kongresi'nden 5,6 milyar dolar bütçe talep edileceği belirtildi.

Kaynak: Al Jazeera

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler