ABD’de bireysel silahlanmayla ilgili yeni kararlar

ABD’de bireysel silahlanmayla ilgili yeni kararlar

Bireysel silahlanma ile başı dertte olan ve yıllık milyonlarca dolar tutarında silah satışı yapan ABD, bu sorunun çözümü için yeni kararlar aldı.

Tarihi boyunca işgal ettiği birçok ülkede katliam gerçekleştiren, Irak ve Suriye başta olmak üzere İslam coğrafyasında devam birçok savaşın baş müsebbibi olan ABD’nin, ülke içerisinde bireysel silahlanmayla ilgili büyük sorunlar yaşıyor. Yeni yılın ilk gününde 95 silahlı saldırıda 30 kişinin öldüğü ve 75 kişinin yaralandığı ABD'de, bu sorunun önüne geçilmesi için yeni adımlar atılıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, görev süresinin son senesinde silahlı saldırılar sonucu meydana gelen ölümleri azaltmak amacıyla ülkede en çok tartışılan konulardan biri olan silah satışında adım attı ve bu süreci zorlaştıracak yeni idari kararlar alma yoluna gitti.

Yıllık milyonlarca dolar tutarında başta İslam ülkelerine olmak üzere birçok ülkeye silah satışı yapan ABD’nin bu silahlarla milyonlarca insan ölürken sessiz kalmayı tercih edip, aynı silahların kendi vatandaşlarına zarar vermesinden sonra yeni bir düzenlemeye gitti.

İslam coğrafyasında ABD’nin başını çektiği koalisyon uçaklarının saldırılarıyla her gün yüzlerce kadın ve çocuğun hayatını kaybetmesinin müsebbibi olan Obama, yaptığı halka sesleniş konuşmasında ABD’de gerçekleşen silahlı saldırılarda hayatını kaybeden çocuklarla ilgili ağlaması dikkat çekti.

Bireysel silahlanmayla ilgili Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, yeni idari kararlar arasında "sabıka kaydı kontrolünün genişletilmesi, yerel seviyede silah kontrolü uygulaması, akıl sağlığı tedavileri ve silah satış yetkisi olmayan iş yerlerinin kapatılması" gibi uygulamalar bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, yeni düzenlemeler sonrasında birçok kişinin hayatının kurtarılacağı ve silahların suça meyilli insanların eline geçmesinin engelleneceği kaydedildi.

Silahlı Şiddet Arşivi’nin verilerine göre, 2015'te silahların ateşlendiği 52 binden fazla olay meydana geldi. Bu vakalarda 13 bin 312 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 27 bin kişi yaralandı, "kitlesel saldırı" olarak tanımlanan en az 4 kişinin vurulduğu 330 saldırı gerçekleşti.

ABD Anayasası'nda 15 Aralık 1791'de ABD Haklar Bildirgesi ile benimsenen İkinci Düzenleme, kişilerin silah bulundurma ve taşıma hakkını koruyor. (Osman Gülebak-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.