ABD ev içini de görüntülemiş!

ABD ev içini de görüntülemiş!

ABD, 15 metre menziliyle duvarların arkasındaki nefes alıp vermeyi bile algılayan Range-R adlı bir radar geliştirdiği ortaya çıktı. Cihazı Irak ve Afganistan'daki operasyonlar için geliştiren ABD, bu cihazı kendi ülkesinde iki yıldır gizlice kullanıyormu

Uydu sistemleri, internet ağları ve telefonlar üzerinden yapılan dinlemelere bir yenisi eklendi. ABD'de kullanılan bu yeni teknolojide 15 metrelik mesafede duvarların arkasında bile hedefin nefes alışverişlerini algılayabilen cihazlar kullanılıyor. Cihazlar şimdiden ABD'de tartışmalara neden olmuş durumda.

ABD'de güvenlik güçlerinin iki yıldır özel konutların içindeki aktiviteyi izleyebilen radar cihazları kullandığı, üstelik bu durumu kamudan gizli tuttuğu ortaya çıktı.

USA Today'de yer alan habere göre, aralarında Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) da bulunduğu 50 kadar güvenlik birimi, gerekli izinleri almaksızın bu cihazları kullanıyordu.

Haber, özel hayatın gizliliği konusunda ciddi tartışmalar yarattı. Range-R adlı radar sistemi, 15 metre uzaklıktaki en küçük hareketi bile tespit edebiliyor. Hassas hareket detektörleriyle aynı prensipte çalışan bu küçük cihaz, duvarların arkasındaki nefes alış verişlerini bile algılayabilecek kapasiteye sahip.

Radyo dalgaları göndererek çalışan cihazın Afganistan ve Irak gibi tehlike seviyesi yüksek coğrafyalar için tasarlandığı, fakat ABD'de de kullanıldığı belirtildi.

Güvenlik ekipleri, cihazın genellikle rehine vakaları gibi hassas durumlarda kullanıldığını savunuyor. Fakat aralık ayında Denver kentinde, rutin bir tutuklama sırasında bu radar cihazının kullanıldığı ve olayın mahkemeye taşındığı ortaya çıktı.

Range-R sistemlerinin kullanması, ABD anayasasının özel hayatı ve mülkiyet hakkını koruyan 4'üncü maddesinin açık bir ihlali olarak görülüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler