ABD, Güney Kürdistan'a vaad ettiği silahları vermedi

ABD, Güney Kürdistan'a vaad ettiği silahları vermedi

KBY güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani, ABD'nin kendilerine vermeyi vaadettiği silahları teslim etmesini beklediklerini söyledi

IŞİD'e karşı Irak ordusu ve ABD'nin hava saldırılarıyla birlikte mücadele yürüten Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), ABD'nin kendilerine vermeyi vaadettiği silahları bekliyor. 

KBY Başkanı Mesud Barzani'nin oğlu Kürdistan Bölgesel Güvenlik Konseyi'nin başkanı olan Mesrur Barzani, ABD'den kendilerine silah verilmesini beklediklerini söyledi. Barzani, IŞİD'e karşı karada mücadele yürütmeye devam edebilmek için kendilerine silah takviyesi yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Barzani, IŞİD'le mücadelede önemli aşama katettiklerini söyledi ancak mücadeleye devam etme konusunda silah ve mühimmat eksiklerinin olduğunu söyledi. Bloomberg'e konuşan Barzani, kendilerine son aylarda sadece dört silah sevkiyatı yapıldığını söyledi. Barzani, "Mühimmat eksikliği büyük bir sorun ve bu (yapılan silah sevkiyatı) bizim talep ettiğimiz miktardan çok az" dedi. 

Barzani ayrıca, ABD arabuluculuğunda Bağdat'la Erbil arasında sağlanan anlaşma gereği, Peşmerge güçlerine Bağdat'ın bir milyar dolar vermeyi kabul ettiğini ancak bu paranın hala aktarılmadığını söyledi. 

ABD, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenliyor. Ancak hava saldırılarında önemli bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor. IŞİD'e karşı mücadelede kara harekatının önemli olduğu kaydediliyor. 

HAGEL: IŞİD'E KARŞI KARA HAREKATI GEREKEBİLİR

Diğer taraftan, ABD'nin Kasım ayında istifa eden Savunma Bakanı Chuck Hagel CNN'de yayınlanan bir açıklamasında Irak'ta IŞİD'e karşı mücadelenin başarılı olabilmesi için kara harekatı da gerekli olabileceğini söyledi.

PEŞMERGE SON İKİ GÜNDE AĞIR DARBE ALDI

Irak'ta IŞİD'le son iki günde girilen  çatışmalarda 29 Peşmergenin hayatını kaybettiği, 173'ünün de yaralandığı  bildirildi.

Kerkük, Erbil ve Süleymaniye'deki sağlık Müdürlüklerinden alınan  bilgilere göre IŞİD militanlarının Musul, Kerkük ve Diyala cephelerindeki  saldırılarında Tuğgeneral Şerko Fatih'in de arasında olduğu 29 Peşmerge hayatını  kaybetti, 173 Peşmerge yaralandı.

Kayıplar, daha çok IŞİD'in gece baskını  düzenlediği Kerkük'ün güneyindeki çatışmalarda yaşandı. IŞİD'in bombalı tuzakları  ve intihar saldırıları, Peşmergedeki kaybın yüksek olmasına neden oldu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.