ABD polisi askerleşiyor mu?

ABD polisi askerleşiyor mu?

Missouri eyaletindeki halk hareketlerine ABD polisinin yaptığı sert müdahale, ülkede geçtiğimiz yıl yapılan bir mevzuat değişikliğini yeniden gündeme getirdi

ABD'nin Missouri eyaletinde siyahi bir gencin silahsız olduğu ve ellerini kaldırdığı halde polis tarafından öldürülmesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Olaydan sonra düzenlenen gösterilerde polisin gösterdiği sert tepki, geçtiğimiz yıl yayımlanan bir makaledeki gelişmeleri hatırlattı.

ABD'li yazar Jed Morey tarafından kaleme alınan ve Dünya Bülteni okurları için tercüme ettiğimiz makalede yazar, ABD'deki bir mevzuat değişikliğine değiniyor ve yerel kolluk kuvvetlerinin askerileşmesini irdeliyordu.

Yazar, makalede şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu mevzuat değişikliğinde en tepki çeken husus, 'sivil karışıklık' olaylarında askeri müdahaleye müsaade eden belirsiz bir dil eklenmesidir. Kanuna göre:

Federal askeri komutanlar, önceden Başkan'dan onay almanın imkansız olduğu, usulüne uygun olarak kurulmuş yerel makamların da durumu kontrol edemediği olağanüstü acil durumlarda, geçici olarak, büyük çaplı, beklenmedik sivil karışıklıkların bastırılması için gerekli olan faaliyetlerde bulunma yetkisine sahiptirler.

Medeni hukuk uzmanı avukat ve Rutgers Üniversitesi'nde anayasa hukuku profesörü Bruce Afran, kanunu 'ordu tarafından kötü niyetli bir güç gaspı' olarak adlandırıyor ve  'Ordunun sivillerin kontrolü altında olduğuna dair eskiden beri devam eden faraziyeyi ihlal ettiği için bu gerçekten şok edicidir' diyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.