ABD Polisinin Irkçı Cinayetlerine Tepkiler Sürüyor

ABD Polisinin Irkçı Cinayetlerine Tepkiler Sürüyor

ABD'de son 5 ayda 3 siyah vatandaşın beyaz polisler tarafından öldürülmesine tepkiler sürüyor. New York ve Kaliforniya'daki gösterilerde 200'e yakın protestocu gözaltına alındı.

ABD'de 18 yaşındaki Michael Brown'ın öldürülmesine öfke dinmeden New York'ta Eric Garner'ı öldüren polisin de aklanması ve sosyal konutlarda siyah bir kişinin daha polis tarafından vurulması üzerine ülkede başlayan gösteriler sürüyor. 

New York'ta polisin öldürdüğü 28 yaşındaki Afro-Amerikan Akai Gurley için cenaze töreni düzenlenirken, törenin ardından düzenlenen protestoda göstericiler "Akai masumdur" sloganları attı.

Ferguson'da Michael Brown, New York'ta da Eric Garner ve Akai Gurley'in polis tarafından öldürülmesi Kaliforniya'da da protesto edilirken, polis protestoculara gazla müdahale etti. 200'e yakın gösterici gözaltına alındı. 

Ülkede polisin siyahlara karşı ayrımcı davrandığı yönündeki eleştiriler, 9 Ağustos'ta Ferguson kasabasında 18 yaşındaki silahsız genci öldüren polisin aklanmasıyla başladı. Hemen ardından New York'ta Eric Garner'ı öldüren polisin de aklanması üzerine gösteriler tüm ülkeye yayıldı. 

20 Kasım'da New York'un Brooklyn bölgesinde Akai Gurley'i öldüren polisle ilgili jüri kararı beklenirken, polis memuru Peter Liang'ın ceza alabileceği açıklamaları geldi. New York emniyeti polisin kazayla silahını ateşlemiş olabileceğini söyledi. Brooklyn bölge savcısı da polisin aklanması halinde kararı iade edeceğini açıkladı.

3 siyah nasıl öldürüldü?

Michael Brown


Michael Brown ve arkadaşı Dorian Johnson 9 Ağustos günü yolda yürürken, polis Darren Wilson iki arkadaştan kaldırıma geçmelerini istedi. Görgü tanıkları ikilinin polisle tartıştıklarını, ardından da polisin silahını ateşlediğini anlatıyor. Brown ve Dorian Johnson farklı yönlere kaçarken, polis memuru takip ettiği Brown’a altı kez ateş etti. Bu noktadan sonra tanık ifadeleri değişiyor. Polisin ellerini havaya kaldırmasını emrettiği Brown’ın bu emre uyduğunu söyleyen ifadeler var. Wilson’ın polisin üzerine yürüdüğü iddiası da var. Ferguson polisi olaydan sonra siyah gencin hırsızlık yaptığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı. Ancak polis memurunun, Brown’ın hırsızlık yaptığından haberi olmadığı ortaya çıktı.
 

Eric Garner

New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz'da meydana gelen olayda; 6 çocuk babası, 43 yaşındaki siyah Amerikalı Garner kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmış, bir grup polis tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılan astım hastası Garner hayatını kaybetmişti. Amatör video kaydındaki görüntülerde Garner'ın, boğazını sıkarak kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan polislere ölümünden hemen önce, nefes alamadığını söylediği yer almıştı. 
 

Akai Gurley

Akai Gurley, 20 Kasım’da Brooklyn’in yoksul mahallelerinden birinde polis kurşunuyla öldü. Akşam saatlerinde kız arkadaşının apartmanındaki karanlık merdiven boşluğunda tek kurşunla vuruldu. Polis daha önce 2003’te ‘yanlışlıkla’ Gurley’in 57 yaşındaki teyzesi Cynthia Howell’ın evine baskın yapmış, kadın kalp krizi geçirip ölmüştü.  Howell’in kapısını kıran polis, içeri sis bombası atıp kadını da yere çarpmıştı. Michael Brown ve Eric Garner’ı ardından jürinin Gurley’i vuran polisi aklayabileceği endişesi üzerine protestolar başladı. Ancak Brooklyn Bölge Savcısı, polisin aklanması halinde kararı iade edeceğini açıklayınca protestoların dozu azaldı. 
 
Kaynak: Al Jazeera
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler