ABD PYD ile doğrudan görüştü

ABD PYD ile doğrudan görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, hafta sonunda PYD ile direkt iletişime geçtiklerini söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, PYD ile geçen hafta doğrudan kısa bir görüşmelerinin olduğunu belirterek, “PKK ile bazı PYD üyeleri arasındaki bir takım bağlantıların farkındayız. PKK hakkında uzun süredir taşıdığımız aynı kaygıya sahibiz. PKK’yı terörist organizasyon listemizde tutmamız noktasında pozisyonumuzda bir değişiklik yok” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Kirby, ABD güçlerinin Kobani çevresine 14 yeni hava saldırısı düzenlediğini belirterek, Kobani’de IŞİD’in ilerlemesinin yavaşlamış göründüğünü kaydetti.

“Kobani’nin kurtarılmasının öncelikleri haline gelip gelmediğine” yönelik soru üzerine Kirby, Kobani’ye uzun süredir odaklandıklarını hatırlatarak,  “Kobani’yi önemli yapan IŞİD’in orayı istemesi. Onlar daha fazla istedikçe, oraya daha fazla kaynak ve güç aktarıyorlar, bu da bizim için daha çok vurulacak hedef anlamına geliyor. Kobani hala düşebilir. Hava saldırılarının tek başına bir kenti kurtarmaya yetmeyeceği konusunda dürüst konuştuk” diye konuştu.

Kirby, Kobani çevresinde sadece bu hava saldırılarıyla yüzlerce IŞİD militanının öldürüldüğünü belirterek, son günlerde Kobani’deki hava saldırılarının artmasının nedenini ise, Irak’taki hava şartları nedeniyle oradaki saldırılarına devam edememeleri dolayısıyla eldeki kaynakları Kobani’ye yönlendirmelerine ve IŞİD’in Kobani çevresine daha fazla kaynak toplamasının vurulabilecek hedef sayısını artırmasına bağladı.

Kobani’deki nüfusun çoğunluğunun şehri terk ettiğini dile getiren Kirby, “Yine de Kürt milislere (hava saldırılarıyla) yardım ettiğimizde, bu oradaki kalan halkın daha fazla korunmasına yardım etmektir. Yani işin insani boyutu da var” ifadesini kullandı.

“GEÇEN HAFTA PYD İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞTÜK”

Kirby, bir soru üzerine Suriye’de sahada danışman olarak ABD personelinin bulunması ve hava saldırıları hedeflerini belirlemesi gibi bir ihtiyacı şu anda öngörmediğini bildirdi. Kirby, sahaya ABD muharip askeri gönderilmemesine yönelik kararlılıklarını tekrarladı.

Ilımlı muhaliflerin eğitilmesi ve ekipmanı programının da Kongre’nin yeni onayından çıkması nedeniyle zaman alacağını dile getiren Kirby, sürecin yeni başladığını, kimlere bu programın verileceğini belirleme çalışmalarının devam ettiğini ve bunun 3-5 ay sürebileceğini anlattı.

Psaki de bir soru üzerine, PYD ile bazı dönemlerde aracılar yoluyla görüşmelerinin olduğunu, ancak geçen hafta doğrudan görüştüklerini bildirdi. Bunun bölge dışında yapıldığını ifade eden Psaki, Dışişleri Bakanlığı yetkilisince yürütülen kısa bir görüşme olduğunu bildirdi.

Bu toplantının askeri yönünün olup olmadığına yönelik soru üzerine de Psaki, “Hayır” cevabını verdi.

Psaki, bir soru üzerine, “PKK ile bazı PYD üyeleri arasındaki bir takım bağlantıların farkındayız. PKK hakkında uzun süredir var olan aynı kaygıya sahibiz. PKK’yı terörist organizasyon listemizde tutmamız noktasında pozisyonumuzda bir değişiklik de yok” dedi.

"ÖNCELİK IRAK"

Kirby, stratejilerinde önceliğin Irak olduğunu tekrarlayarak, IŞİD’in Irak’ı istediğini ve faaliyetlerini yürüttüğü yerin Irak olduğuna dikkati çekti.

IŞİD’in Irak’taki operasyon şeklini değiştirdiğini ve daha fazla kalabalığa dağıldıklarını, nüfusun içinde daha fazla saklandıklarını ve iletişim yöntemlerini de değiştirmekte olduklarını belirten Kirby, “Bu tamamen kötü bir şey de değil çünkü eğer özgürce hareket edemiyorlarsa başarmaya çalıştıkları hedefleri de o kadar özgürce elde edemezler. Bu tanımlamayı sevmiyorum ama bu “Whack-a-Mole” (deliklerden çıkan nesneleri bir çekiç yardımıyla vurarak puan kazanmaya dayalı oyun) değil. Amaç, onların stratejilerini yok etmek” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler