ABD, PYD/YPG'yi "Terörizm Raporu"ndan çıkardı

ABD, PYD/YPG'yi "Terörizm Raporu"ndan çıkardı

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Terörizm 2017 Ülkeler Raporu"nun Türkiye bölümünden PYD/YPG'yi çıkardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "Terörizm 2017 Ülkeler Raporu"nun Türkiye bölümünde Fetullah Gülen için "din adamı" ifadesi kullanılırken, geçen yıl raporda yer alan PYD/YPG ile ilgili bölüm rapordan çıkarıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı her yıl yayınladığı Terörizm Ülkeler Raporu’nu açıkladı. Raporda İran, Kuzey Kore, Suriye ve Sudan terörün devlet sponsorları olarak nitelendi.

Rapora göre 2016-2017 arasında dünya çapında "terör" saldırılarında yüzde 23 oranında azalma görüldü.

Raporun Türkiye bölümünde Türkiye’nin içerde PKK dışarda ise IŞİD ile mücadele ettiği belirtildi.

"Türkiye’nin PKK’nin Suriye kolu olarak gördüğü YPG raporda yer almadı"

Raporda Türkiye’nin FETÖ olarak nitelediği Fethullah Gülen grubunu "terör örgütü" listesine aldığına değinildi. Türkiye’nin "terör örgütü" olarak nitelediği ve PKK’nin Suriye kolu olarak gördüğü YPG ise raporda yer almadı.

Türkiye ve Amerika’nın "terörle mücadele" alanında kapsamlı bilgi paylaşımını sürdürdüğü ifade edildi. 2017 yılını kapsayan rapora göre 23 Ekim 2017 itibariyle Türkiye’nin ülkeye giriş yapamayacak olan kişilerin listesinde 145 ülkeden toplam 53 bin 781 kişi bulunuyor. Raporda Türkiye’nin "terör" bağlantısı şüphesi bulunduğu gerekçesiyle en az 100 ülkeden 5 bin 446 kişiyi sınır dışı ettiği belirtiliyor.

"MİT’in dış denetim eşiği arttı"

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü ve sekiz ay süren Fırat Kalkanı Harekâtı da rapora girdi. Genelkurmay Başkanlığı’na göre harekâtta 3 bin 060 IŞİD mensubunun "etkisiz hale getirildiği" belirtildi.

Raporda 25 Ağustos’ta yayınlanan kararname ile Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) Cumhurbaşkanlığı’na bağlandığı ve bu kararname ile MİT’in dış denetim eşiğinin arttığı tespiti yer aldı.

Suriye sınırına örülen 911 kilometre uzunluğundaki duvar da raporda yer aldı. Genelkurmay Başkanlığının paylaştığı verilere göre, Kara Kuvvetlerinin Ocak ayından Ekim ayına kadar Türkiye sınırını yasadışı şekilde geçmeye çalışan 330 binden fazla kişinin yakalandığı belirtildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.