ABD: Rusya ve Türkiye Balkanları istikrarsızlaştırmak için çok çalışıyor

ABD: Rusya ve Türkiye Balkanları istikrarsızlaştırmak için çok çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Rusya ve Türkiye'nin Balkanları istikrarsızlaştırmak için çok çalıştığını" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde senatörlerin Türkiye hakkında yönelttiği soruları yanıtladı.

"Türkiye'nin S-400'leri hiçbir zaman almamalarını umuyorum"

Pompeo, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini almaması için çalışmalar yaptıklarını, bu alımın gerçekleşmemesini umduklarını belirtti. Pompeo, "Türkiye'yi S-400'lere ihtiyaç duymayacak bir durumda tutmaya çalışıyoruz" diyerek, "S-400'leri almadıklarını düşünüyorum ve hiçbir zaman almamalarını umuyorum." ifadesini kullandı.

F-35'le gözdağı

ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye’ye F-35 bombardıman uçaklarının teslimiyle ilgili nihai kararın verilmediğini söyleyerek gözdağı da verdi. Pompeo, konu üzerinde çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

"Türkiye NATO politikalarına uymalı"

Pompeo, Türkiye’nin NATO üyeliği hakkında, "Eğer Savunma Bakanı Mattis, burada olsaydı Türkiye’nin NATO üyesi olarak kalmasını savunurdu. Ben de aynı fikirdeyim. Türkiye NATO üyesi olarak kalmalı" diye konuştu. Pompeo, Türkiye’nin NATO ülkesi olduğu için NATO’nun çıkarlarına uygun hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Rusya balkanları istikrarsızlaştırmak için çok çalışıyor"

ABD Dışişleri Bakanı, ''Bosna'daki riskleri anlıyoruz. Bu bölgenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Rusya'nın bu bölgeyi istikrarsızlaştırmak için çok çalıştığını biliyoruz.'' değerlendirmesini de yaptı. Komisyon üyesi vekillerden birinin ''Türkler gibi mi?'' sorusu üzerine Pompeo, ''Evet'' yanıtını vererek ekledi: "Daha önce AB Dönem Başkanı Bulgaristan'dan da benzer bir açıklama gelmişti. Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Krakaçanov, Balkan ülkelerinin Rusya ve Türkiye’nin etkisi altına girmemesi için Avrupa Birliği ve NATO'yu harekete geçmeye çağırmıştı." (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.