ABD Savunma Bakanlığı F-35 raporunu Kongre'ye sundu

ABD Savunma Bakanlığı F-35 raporunu Kongre'ye sundu

ABD Savunma Bakanlığı, 100 adet F-35 savaş uçağının Türkiye'ye satılmasına ilişkin raporunu Kongre'ye sundu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye’nin 100 adet F-35 savaş uçağı satın alım planına ilişkin beklenen raporunu Kongre’ye sundu.

Raporda, ABD'nin Türkiye'deki askeri ve diplomatik varlığı, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füze sisteminin Amerikan silah sistemlerini nasıl etkileyeceğine ilişkin değerlendirme, Türkiye'nin F-35 programına katkısı ve eğer Türkiye'nin projedeki rolü önemli ölçüde değişirse bunun F-35 programına etkisinin ne olacağı ve Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füze sistemi yerine satın alabileceği ABD ve NATO üretimi olan alternatif silah sistemlerine ilişkin değerlendirmeler yer alıyor.

Bu gelişmenin ardından satış anlaşmasının neticelendirilmesi yolunda kilit bir engelin aşıldığı yorumu yapılıyor.

Türkiye, NATO ve ABD’nin en yakın müttefiklerinin dâhil olduğu ve üretimine farklı şekillerde katkıda bulundukları F-35 programının bir parçası. Haziran ayında ABD'de iki uçağın Türkiye’ye teslim töreni yapıldı. Ancak uçakların, Türkiye topraklarına transferinin 1-2 yıl sürebileceği belirtiliyor.

Türkiye program kapsamında 100 adet F-35 uçağı almayı planlıyor. Türkiye’nin program kapsamında üçüncü ve dördüncü uçaklarını da gelecek yıl Mart ayında teslim alması öngörülüyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler