ABD YPG'ye silah desteğine devam edecek

ABD YPG'ye silah desteğine devam edecek

ABD'nin binlerce TIR'lık silah yardımında bulunduğu YPG'ye 2018 yılında da 500 milyon dolar tutarında silah ve mühimmat göndereceği öğrenildi.

Irak ve Suriye'de IŞİD'e ait toprak parçası kalmadığı ve tüm bölgelerde IŞİD'in hâkimiyetine son verildiği açıklamalarına rağmen, emperyalist ABD'nin, binlerce TIR'lık silah yardımında bulunduğu YPG'ye 2018 yılında da 500 milyon dolar tutarında silah, araç, mühimmat ve teçhizat göndereceği öğrenildi.

15 Kasım’da Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda onaylanan ABD Savunma Bakanlığı bütçesi, Bakanlığın sitesine de yüklendi. Onaylanan bütçeye göre, Pentagon'un 2018 Mali Yılı Bütçesi geçen yıla göre 74 milyar dolar artışla 692 milyar dolar oldu.

Bütçede Suriye’nin kuzeyinde IŞİD'e karşı eğitildikleri öne sürülen PKK'nin Suriye kolu YPG'ye 500 milyon dolarlık yardım öngörülüyor.

IŞİD'e karşı en büyük saldırıların düzenlendiği 2017 yılında bile ek bütçelerle 430 milyon dolara çıkan ABD askeri yardımının, IŞİD'in bittiği açıklamalarına rağmen artması dikkat çekiyor.

Pentagon’un bütçe detayında şu anda bölgede 25 bin silahlı PKK/YPG'linin olduğu belirtiliyor. Bu yıl 5 bin kişinin daha eğitilerek bu gruba katılacağı ve 2018 sonunda ABD yardımıyla sahada savaşan 30 bin YPG/PKK'linin olacağı belirtiliyor.

Yapılacak silah yardımının bütçe detayında 12 bin adet AK-47 kalaşnikof otomatik tüfek, 6 bin PKM (bixi) makineli tüfek, 3 bin 500 DSHK (doçka) ağır makineli tüfek, 3 bin adet RPG-7 roketatar, bin adet Türkiye’de PKK’lilerin üzerinde de yakalanan AT-4 veya SPS-9 anti-tank füzesi ile 80 adet 60 mm, 80 adet 82 mm ve 75 adet 120 mm havan topu bulunuyor.

Silah, mühimmat ve araçlar dışında YPG’lilere 104,5 milyon dolarlık savaş ekipmanı verilecek. Bu ekipmanların arasında 25 bin üniforma ve kişisel teçhizat, 500 metal dedektörü, 450 mini insansız hava aracı, 500 iridyum uydu telefonu, 150 kızıl ötesi hedef noktalayıcı, 150 gece görüş dürbünü, 580 ışıklı kol saati ve bin kafa lambası da var.

Donald Trump'ın YPG'ye silah verilmesini saçmalık olarak değerlendirdiği açıklamalarına rağmen, ABD 2018 Mali Yılı Savunma Bakanlığı bütçesi bakanlığın sitesine yüklendi. Bütçede öngörülen Suriye eğit-donat programı bölümünün iptali ya da programda bir değişiklik yapıldığına dair resmi yazılı açıklama bulunmadığına göre şimdilik PKK/PYD'ye bu yardımların devam edeceği görülüyor. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler