ABD'de hükümet krizi

ABD'de hükümet krizi

ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti, bütçe konusunda anlaşmaya varamadıkları için ülkede hükümet krizi ortaya çıktı ve hükümet çalışmalarını askıya aldı.

ABD hükümeti, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bütçe konusunda anlaşamadıkları için çalışmalarını askıya aldı.

Buna göre, ABD'de, 2 milyona yakın kamu çalışanından yüzde 40'ının ücretsiz izinli olarak evlerine gönderilme olasılığı ortaya çıktı.

Kriz çözülünceye kadar zorunlu olmayan tüm kamu hizmetleri durdurulacak, müzeler, parklar, devlete bağlı hastaneler bu dönemde kapalı olacak.

Krizin uzama süresine bağlı olarak gazilik ve emeklilik ödemelerinin ertelenmesi, ABD içinde vize ve pasaport işlemlerinin yapılamayacağı öngörülüyor.

Hava trafik kontrolü ve gıda denetimleri gibi zorunlu kabul edilen çalışmalar devam edecek. Güvenlik güçleri, itfaiye, Ulusal Orman Hizmetleri Başkanlığı, sağlık, posta çalışanları işlerine devam edecek. Savunma Bakanlığı, askeri üniformalı personelin normal çalışmasının devam edeceğini bildirirken, sivil personelin birçoğundan evde kalmaları istendi.

ABD'de her yıl yaşanan bütçe krizleri, hükümetin en son 2013'te olmak üzere toplam 12 kez kapanmasına yol açtı.

2013'te 800 bini aşkın kamu çalışanı, 16 gün boyunca işlerine gidemezken, binlerce gardiyan, polis ve sınır kontrol görevlisi ücret alamadan çalışmıştı.

Anlaşmazlığın nedeni DACA programı

Demokratların bütçe tasarısına karşı çıkmasında, ülkeye çocuk yaşta aileleri tarafından kaçak yollardan getirilen 800 bin civarında genç göçmeni koruyan DACA isimli programa yönelik anlaşmazlık önemli rol oynuyor

Demokrat Kongre üyeleri, bütçe tasarısına destek vermek için hayatının büyük bölümünü ABD’de geçiren DACA göçmenleri için çözüm getirilmesi şartını koşarken, Cumhuriyetçiler, Demokratları, kaçak göçmenleri, Amerikan ordusu, kamu çalışanları ve halkın üzerinde tutmakla itham ediyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.