ABD'de öldürülen Müslüman gençler defnedildi

ABD'de öldürülen Müslüman gençler defnedildi

ABD'nin çeşitli bölgelerinde toplanan binlerce kişi, öldürülen üç Müslüman genci andı. Gençlerin cenazesine 6 binden fazla kişi katıldı

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde önceki gün evlerinde uğradıkları silahlı saldırıda öldürülen 3 Müslüman gencin cenazesi, 6 bine yakın kişinin katılımıyla kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.

Chapel Hill kasabasındaki Kuzey Carolina Üniversitesi yerleşkesi yakınında bulunan evlerinde Craig Stephen Hicks tarafından silahla vurularak öldürülen 23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Berakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed Ebu Salha'nın cenazeleri öğle saatlerinde Raleigh İslam Derneği mescidine getirildi.

Derneğin bahçesinde Deah'ın babası Nami Berakat ile anne Leyla Berakat ve Salha kardeşlerin babası Muhammed Ebu Salha taziye dileğinde bulunanlara sarılarak göz yaşı döktü.

Kurbanların cenazeleri daha sonra tekbirler eşliğinde cenaze namazı için Method Road Futbol Kompleksi'nin sahasına taşındı. Cenaze namazına kurbanların yakınlarının yanı sıra Kuzey Carolina Üniversitesi öğrencileri, Chapel Hill kasabası sakinleri ve Amerika'daki Müslüman sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu 6 bine yakın kişi katıldı.

Öğle namazı öncesinde Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Kuzey Amerika İslam Toplumu (ISNA), Filistinliler için Amerikalı Müslümanlar (AMP) temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıdaki Müslüman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri birer açıklama yaptı.

İSLAMOFOBİ BU ÜLKEDE BİR ENDÜSTRİ HALİNE GELDİ

Açıklamalarda öğrencilere yönelik katliam şiddetle kınanırken, kurbanların ailelerine başsağlığı dilendi. ABD'de Müslümanlara yönelik saldırılardan kaygı duyduklarını ifade eden AMP Ulusal Yönetim Kurulu Üyesi Usama Ebu İrşad, cinayetin park meselesi yüzünden işlendiğine inanmadıklarına vurgu yaparak, "Ülkedeki Müslümanlara yönelik tutumun değişmesi geriyor. ABD'deki Müslümanlar da bu toplumun bir parçası. Ne yazık ki İslamofobi bu ülkede bir endüstri haline geldi" diye konuştu.

Kılınan öğle namazının ardından Deah Berakat ile Salha kardeşlerin cenaze namazları kılındı. Naaşlar daha sonra tekbirler eşliğinde cenaze araçlarına taşınarak defnedilmek üzere Raleigh İslam Derneği Kabristanı'na götürüldü.

Akşam saatlerinde Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi'nde (North Carolina State University) mumlar yakılarak kurbanlar için anma töreni düzenlenecek.

WASHİNGTON'DA ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

ABD'nin Başkenti Washington'da, yüzlerce kişi, Kuzey Carolina eyaletinde öldürülen 3 Müslüman genç için anmatöreni düzenledi. 

Council of American-Islamic Relations (Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi) adlı sivil toplum örgütü tarafından organize edilen ve Jewish Voice for Peace (Barış için Yahudilerin Sesi) gibi çeşitli dini ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği anma törenine, soğuk havaya rağmen yaklaşık 300 kişi katıldı.

Washington'un büyük ana caddelerinin birleştiği Dupont Circle'da toplanan grup, öldürülen Deah Berakat-Yusor Muhammed Ebu Salha çiftinin düğün fotoğraflarının yer aldığı dövizlerle saldırıyı protesto etti. 

Aralarında maktullerin yakın arkadaşlarının da bulunduğu grup, daha sonra dua etti. Barış için Yahudilerin Sesi grubundan Zach Morris, yaptığı açıklamada, "Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, şayet bu üç genç Hristiyan, Yahudi, Hindu veya ateist olsaydı ve bir Müslüman tarafından öldürülmüş olsaydı, bu bir terör saldırısı veya nefret suçu olarak görülürdü" dedi.

Morris, sözlerine şöyle devam etti: "Olay bir park meselesi, havlayan bir köpek veya başka herhangi küçük bir meseleden dolayı çıkmış olabilir fakat nefret veya ayrımcılık duygusu ancak bir insana bu denli vahşi bir suçu işletebilir."

Anma törenine katılanlar arasında bulunan Abdullah adlı 21 yaşındaki Georgetown Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi ise bu olayın kendisini tehdit altında hissetmesine sebep olduğunu kaydederek, "Müslümanlar, aslında terörist olarak resmedilirken, diğer taraftan da ayrımcılığa maruz kalıyorlar" dedi. 

Elinde, "Kısa ömrünüzde arkanızda bıraktığınız mirası asla unutmayacağız" yazan bir pankart taşıyan 24 yaşındaki Semrin Enver de maktullerle hiç görüşmediğini ancak kendisini onları sanki çok yakından tanıyormuş gibi hissettiğini ifade etti. Yaklaşık iki saat süren anma ve protestodan sonra grup olaysız dağıldı.

ÖLDÜRÜLEN MÜSLÜMAN GENÇLER İÇİN 'DUA AKŞAMI'

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde, farklı kesimlerinden ve inançlardan yüzlerce kişi, 3 gün önce evlerinde uğradıkları silahlı saldırıda öldürülen 3 Müslüman genci, "Dua Akşamı" adıyla düzenlenen törende andı.

Daha 20'li yaşlarındayken kapılarına dayanan komşuları Craig Stephens Hicks tarafından katledilen üç Müslüman genç Deah Berakat, eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve Razan Muhammed için Raleigh kasabasında anma etkinliği düzenlendi.

Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi'nde yapılan tören öncesinde de kasabadaki Müslümanlar, etkinlik alanında toplu akşam namazı kıldı. Anma törenine Kuzey Carolina Valisi Pat McCrory, Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi (North Carolina State University) Rektörü Randy Woodson ve Kuzey Carolina Üniversitesi (University of North Carolina) Rektörü Carol Flot'un da arasında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

"Dua Akşamı" adı verilen anma törenine eyaletin farklı kesimlerinden insanlar ile farklı inanç gruplarının katılması dikkati çekti. Yüzlerce katılımcıyı soğuk hava ve şiddetli rüzgar etkilemezken, rüzgardan mumlar yakılamadığı için kurbanları anmada cep telefonlarının ışıkları kullanıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler