ABD'de siyahiyi öldüren bir polis daha aklandı

ABD'de siyahiyi öldüren bir polis daha aklandı

New York'ta gözaltına alırken boğazını sıktığı siyahiyi öldüren polis hakkında takipsizlik kararı verildi, Obama güvenlik güçlerine hesap sorulabilirliği arttıracaklarını söyledi

ABD Başkanı Barack Obama, New York'ta gözaltı işlemi sırasında boğazını sıktığı siyahi Amerikalı Eric Garner'ın ölmesine neden olduğu iddia edilen polis için takipsizlik kararı verilmesi hakkında Adalet Bakanı Eric Holder'la telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Toplumlarımız ve güvenlik birimlerimiz arasında güven ve hesap sorulabilirliğin güçlendiğini görünceye kadar bize durmak yok" dedi.

Obama, ABD'de yine geniş çaplı gösterilere neden olması beklenen Garner'la ilgili kararın açıklanmasının ardından, Beyaz Saray'ın her yıl düzenlediği kabile toplumları konferansındaki konuşmasının başında New York'taki kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Garner'ın polis yetkilileriyle yaşadıklarının teybe kaydedildiğine ve bu görüntülerin ülkede "geçen hafta, geçen ay, geçen yıl ve yıllardır" üzerinde konuşulan daha genel meselenin bir yansıması olduğuna işaret eden Obama, bu bağlamda, çok sayıda azınlık toplumunun, güvenlik birimlerinin kendileri için çalışmadığına ve adil davranmadığına yönelik kaygıları bulunduğunu söyledi.

Obama, Ferguson'daki olaylardan sonra, ülkede güvenlik güçleriyle toplumun bazı kesimleri arasındaki güvensizliği giderecek adımlar atmak için bir çalışma grubu oluşturduklarını ve bu grubun somut öneriler hazırlayacağını hatırlatarak, Ferguson'la alakalı eyalet ve yerel yetkililer ile toplum liderleri, dini liderler, güvenlik güçleri yetkilileriyle görüştüğünü kaydetti. Obama, "Bu çok uzun süredir bizi uğraştıran bir konu ve şu ana kadar yaptığımızdan daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerekiyor. Laf değil eylem istiyorum ve ABD Başkanı olarak, herkesin hukukun önünde eşitlik ilkesine inandığı bir ülkeye sahip olmamızı sağlamaya tamamen kendimi adamış durumdayım" diye konuştu.

Telefonla görüştüğü Adalet Bakanı Holder'ın bugün New York'taki kararla ilgili olarak daha spesifik açıklamalar yapacağını anlatan Obama, "Ancak şunu herkesin bilmesini isterim ki, toplumlarımız ve güvenlik birimlerimiz arasında güven ve hesap sorulabilirliğin güçlendiğini görünceye kadar bize durmak yok" değerlendirmesinde bulundu.

Obama, güvenlik yetkililerinin de çok zorlu bir mesleğe sahip olduğunu ve halkı korumak için hayatlarını riske attıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak onların mesleklerini etkili bir biçimde icra edebilmeleri, herkesin sisteme güven duymasıyla mümkün olur. Şu anda maalesef insanların, yakınlarının adil muamele gördüğüne inanmadığı çok sayıda örnek görüyoruz. Bazı vakalarda yanlış algılamalar olabiliyor ama bazı durumlarda bu bir gerçeklik. Irk, bölge, din ayrımı yapmaksızın Amerikalılar olarak hepimiz bunun Amerika'nın bir problemi olduğunu, sadece siyahilerin ya da yerli Amerikalıların sorunu olmadığını kabul etmemiz lazım. Bu ülkede herhangi bir kişi yasalar altında eşit muamele görmediğinde bu bir sorun. Başkan olarak bunu çözmek de benim görevim."

FEDERAL SORUŞTURMA AÇILACAK

ABD Adalet Bakanlığı, New York'ta gözaltı işlemi sırasında boğazını sıktığı siyahi Amerikalı Eric Garner'ın ölmesine neden olduğu iddia edilen polis için takipsizlik kararı verilmesinin ardından, olayla ilgili federal soruşturma başlatma kararı aldı.

Adalet Bakanı Eric Holder, yaptığı açıklamada, bakanlığının Eric Garner'ın ölümüyle ilgili, "bağımsız, kapsamlı, adil ve hızlı" bir vatandaşlık hakları soruşturması başlatacağını duyurdu.

Garner'ın eşi, ABD Başkanı Barack Obama ve New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ile konu hakkında telefon görüşmeleri yapan Holder, 43 yaşındaki Garner'ın ölümünü "trajedi" diye niteleyerek, bunun, "emniyet birimleri ile onların hizmet vermek ve korumakla yükümlü oldukları toplumlar arasında bulunması gereken güven hissini test eden son dönemdeki olayların bir yenisi" olduğunu kaydetti.

"Bu sadece bir New York ya da Ferguson meselesi değil. Ferguson'daki jüri kararından sonra ülke genelinde barışçıl biçimde protesto düzenleyenler bunu açıkça ortaya koydu" diyen Holder, Ferguson'dan sonra New York'ta da jüri kararından "hayal kırıklığı" duyanlar olduğunu bildirdi. Holder, "Ancak tanık olduğumuz güven kırılmasını iyileştirmek için çaba göstermeliyiz" ifadesini kullandı.

Federal soruşturmada Garner'ın ölümünde olası vatandaşlık hakları ihlallerinin olup olmadığı araştırılacak.

New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz'da meydana gelen olayda, 6 çocuk babası 43 yaşındaki siyahi Amerikalı Garner, kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmıştı. Bir grup polis tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılan Garner, hayatını kaybetmişti.

Amatör video kaydındaki görüntülerde, astım hastası Garner'ın, boğazını sıkarak kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan polislere ölümünden hemen önce, nefes alamadığını söylediği yer almıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.