ABD'den, Irak ve Suriye'deki Hizbullah Tugayları'na saldırı

ABD'den, Irak ve Suriye'deki Hizbullah Tugayları'na saldırı

ABD, Irak ve Suriye'de Hizbullah Tugayları'nın (Kataib Hizbullah) 5 ayrı üssünü bombaladı. Hava saldırısında 25 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan açıklamada, ABD hava kuvvetlerinin, Irak ve Suriye'deki 5 farklı hedefi vurduğu belirtildi.

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman tarafından yapılan açıklamaya göre üçü Irak'ta ikisi de Suriye'de bulunan 5 Hizbullah Tugayları'nın (Kataib Hizbullah) komuta ve kontrol merkezleri ile cephaneliklerİ hedef alındı.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, cuma günü bir sözleşmeli askerin ölümünden ve çok sayıda ABD'li askerin yaralanmasından sorumlu tutulan Hizbullah'a "savunma amaçlı saldırı" düzenlendiği öne sürüldü. Ketaib Hizbullah'ın cuma günü Kerkük yakınlarındaki bir Amerikan üssüne 30 roket attığı açıklandı.

Pompeo: İran'a verdiğimiz net bir cevap

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Irak'taki koalisyon güçlerine ait bir üsse saldırılmasının ardından yapılan ABD hava saldırılarını İran'a verilen "net bir cevap" olarak nitelendirdi.

Pompeo, "Irak'ta attığımız adım, Başkan Trump'ın da aylardır belirttiği gibi, İran'ın Amerikan askerlerinin hayatını tehlikeye atması durumunda kendilerine vereceğimiz net bir cevap konusundaki kararlılığımızı göstermektedir." dedi.

Benzer bir olayın tekrarlanması durumunda askeri olarak cevap vermekten kaçınmayacaklarını belirten Pompeo, ABD'nin bölgedeki çıkarları için "ilave adımlar" atabileceklerini belirtti.

Irak'tan ABD'nin saldırısına tepki

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, ABD'nin hava saldırısını "egemenlik ihlali" şeklinde nitelendirdi. 

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Salih, ABD savaş uçaklarının Haşdi Şabi'nin karargahlarından birini hedef almasının iki ülke arasındaki askeri anlaşmaya ters düştüğünü, bunun Irak'a zarar verdiğini kaydetti. ABD'nin hava saldırısını kınayarak kabul edilemez olduğunu belirten Salih, Irak'ın egemenliğinin ihlal edildiğini bildirdi. 

Irak Güvenlik Medya Ağı'ndan açıklama

Irak Başbakanlığına bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Haşdi Şabi üssüne yapılan ABD saldırısında, aralarında Tugay Komutanı Yardımcısının da olduğu 4 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı kaydedildi.

ABD'nin Suriye-Irak sınırında bulunan Kaim beldesindeki Haşdi Şabi mevzilerini de vurduğu iddia edildi.

Haşdi Şabi'den açıklama

Haşdi Şabi'den yapılan yazılı açıklamada, Suriye sınırındaki Enbar'a bağlı el-Kaim'de Haşdi Şabi 45'inci Bölüğüne ABD'li silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendiği belirtildi.

Haşdi Şabi Harekat Dairesi Başkanı Cevad Rubayavi yaptığı yazılı açıklamada, Enbar'daki askeri üslerine ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında 25 kişinin öldüğünü, 51 kişinin yaralandığını belirtti.

Rubayavi, ağır yaralıların olduğunu, ölü sayısının artma ihtimalinin bulunduğunu vurguladı.

ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması için Meclise çağrı

Irak'ta, Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri liderliğinde ve meclisteki 2'nci parti konumundaki Fetih Koalisyonu, ABD'nin saldırısını kınadı.

Fetih Koalisyonundan yapılan açıklamada, meclisteki tüm siyasi partilere ABD dahil olmak üzere Irak topraklarındaki tüm yabancı güçlerin çıkarılması için acil bir şekilde karar alınması çağrısında bulunuldu.

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu da konuya ilişkin yaptığı açıklamada böylesi saldırıların istikrar, güvenlik ve ikili ilişkilere zarar verdiği kaydedildi.

Açıklamada, Irak'ın bölgesel ve uluslararası çekişmelerin üssüne dönüşmemesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Hizbullah Tugayları

2007'de kurulan Hizbullah Tugayları, Irak'ta 2014'te IŞİD'e karşı savaşmak üzere bir araya gelen Haşd-i Şabi'nin içindeki en güçlü yapılardan.

ABD, grubun asıl liderinin, Kudüs Güçleri'nin komutanı Kasım Süleymani olduğunu savunuyor.

Washington'a göre Kudüs Güçleri, Lübnan'daki Hizbullah, Filistin'deki İslami Cihat ve Hizbullah Tugayları'na para ve silah yardımı yaparak Ortadoğu'daki etkisini genişletmek istiyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.