ABD'den Peşmerge'ye 295,6 milyon dolarlık silah satışı

ABD'den Peşmerge'ye 295,6 milyon dolarlık silah satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Peşmerge güçleri için Irak'a 295,6 milyon dolarlık silah satışını onayladığını açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın "talebi üzerine" Peşmerge'ye ait iki piyade ve iki topçu tugayı için gerçekleştirilecek silah satışına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, satışın toplam değerinin 295,6 milyon dolar olduğu belirtilirken, "Bu piyade ve topçu tugayları Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı altında, merkezi hükümetle birlikte çalışacaktır." ifadelerine yer verildi.

Satışına onay verilen silahların bazılarının şunlar olduğu bildirildi:

"4400 adet M16 A4, 46 adet 2 kalibreli Doçka50, 186 adet M240B silah, 36 adet Hammer askeri araç, 17 adet kurşungeçirmez Hammer askeri araç, 12 adet 3 KW'lik askeri amaçlı jeneratör, çok sayıda kurşungeçirmez yelek ve askeri üniforma, özel havan topu sistemi ve kimyasal silah başlıkları için Elektronik Sonar Sistemi, özel CPS ve askeri SPS teçhizatları"

Bunların yanı sıra bazı Zırhlı Personel Taşıyıcı araçlar, askeri ambülanslar, yakıt aktarımı için gerekli tankerlerin de satışı gerçekleştirilmesi beklenen envanterler arasında olduğu belirtildi.

Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansının da konuya ilişkin olarak ABD Kongresini 18 Mart'ta bilgilendirdiği kaydedilirken, ABD Dışişleri Bakanlığı geçen ay, 2005 yılından bu yana "dış askeri satış" (Foreign Military Sales/FMS) programı altında Irak'a toplam 22 milyar dolarlık silah satışını onayladığını açıklamıştı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.