ABD’den Türkiye ve İran firmalarına yaptırım kararı

ABD’den Türkiye ve İran firmalarına yaptırım kararı

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye ile İranlı bazı kişi ve şirketlere yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı.

Washington’ın yeni İran stratejisini açıklamasından günler sonra ABD Hazine Bakanlığı, silah ve para transferi yapmakla suçladığı dört İranlı havayoluna parça sağlayan İranlı ve Türkiyeli şirketlere yaptırım kararı aldı.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yaptırım listesine alınan dokuz kişi ve şirketin İranlı havayolu şirketleri olan Mahan Air, Meraj Air, Caspian Airlines ve Pouya Air ile bağlantıları olduğu öne sürüldü.

Açıklamada ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in "Hazine Bakanlığı tarafından belirlenen unsurlar, yaptırım uygulanan İranlı havayolu şirketleri uçak filolarına parça temin ediyor ve hizmet sağlıyorlar. Bunu yaparak bu unsurlar İran ordusuna bağlı Kudüs Gücü'nün yaşam süresini uzatıyor ve İran'ın, aralarında Hizbullah’ın da bulunduğu vekillerine silah, savaşçı ile para transferi yapmasına ve Esed rejimine destek vermesine olanak sağlıyorlar.” dediği aktarıldı.

Türkiye’den yaptırım listesine alınanlar arasında Gülnihal Yegâne isimli kişi ile Trigron Lojistik, RA Havacılık, 3G Lojistik ve Otik Aviation şirketleri bulunuyor.

ABD’nin bu hamlesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Mayıs ayı başında İran ile yapılan nükleer anlaşmadan, anlaşmanın İran’ın bölgedeki faaliyetlerini yeterince kısıtlamadığı gerekçesiyle çekildiğini açıklamasından sonra geldi. Trump’ın bu stratejisi doğrultusunda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Pazartesi günü Washington'un yeni İran stratejisini açıklamış, "İran üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir mali baskı uygulayacağız." demişti. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.