ABD'li Senatör: IŞİD’i Kobani’den bile kovamadık

ABD'li Senatör: IŞİD’i Kobani’den bile kovamadık

ABD'nin Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı kara harekatı yapması gerektiğini savunan Senatör McCain, "IŞİD’i Kobani’den bile kovmayı başaramadık" dedi

ABD’de Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, IŞİD’i yenilgiye uğratmak için ABD’nin, askerlerinin de sahada olacağı bir strateji geliştirmesi gerektiğini söyledi.

ABD Senatosu’nda, ABD Başkanı Barack Obama yönetimine özellikle dış politikada sert eleştiriler yönelten, Kongre’nin etkili isimlerinden eski ABD başkan adayı Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Fox News televizyonunda Irak, Afganistan ve Türkiye’yi kapsayan seyahatini değerlendirdi.

Afganistan’dan ABD askerlerinin çekilmesindeki takvime bağlı kalındığında Irak’ta yaşananların Afganistan’da da görüleceğini ifade eden McCain, IŞİD ile mücadele eden Iraklı güvenlik güçlerinin de yetersizliğine dikkati çekti. McCain, “Afganistan’dan çekilmeye yönelik takvime sadık kalırsak Irak’tan tamamen çekilmemizden dolayı gördüğümüz türden bir başarısızlığı orada da göreceğiz. Irak’ta, onlar (güvenlik güçleri) ikinci büyük şehir olan Musul’da IŞİD ile kapışmaya hazır değiller. IŞİD’i yenilgiye uğratmaya yönelik stratejileri yok ve IŞİD iyi durumda. Dünyanın en büyük hava gücü olan ABD hava unsurlarını kullanarak IŞİD’i Kobani’den bile kovmayı başaramadık” diye konuştu.

McCain, Savunma Bakanlığı Pentagon’un “IŞİD’i köşeye sıkıştırdıkları” yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise IŞİD’in hala Kobani’de bulunduğuna işaret etti. McCain, şunları kaydetti:

“Beşşar Esed’i uçuşa yasak bölge ile durdurmayı reddettiğimiz için IŞİD, Özgür Suriye Ordusu’nda, eğittiklerimizden daha fazla insanı öldürüyor. IŞİD’i yenilgiye uğratmaya yönelik strateji değişmediği sürece, uzun bir süre, dün Fransa’da olduğunu gördüğümüz gibi, bu genç insanların daha iyi eğitim almış, teçhizatlanmış ve kendilerini adamış ve radikalleşmiş bir şekilde vahşilik yapmak üzere ülkelerine döndüğünü göreceksiniz.”

McCain, Paris’teki haftalık dergi Charlie Hebdo’ya yapılan silahlı saldırının IŞİD’e katılan yabancı savaşçıların profesyonel operasyonlar yürütme kabiliyetlerini gösterdiğine vurgu yaptı. “Bu, ardımızda destekleyici bir güç bırakmadığımız Irak’taki başarısız politika yüzünden” diyen McCain, Obama yönetiminin IŞİD ile baş edecek stratejiden yoksun olduğu eleştirisini yineledi.

McCain, “Bir strateji geliştirmek zorundayız ve bu strateji ABD’nin müdahalesini gerekli kılıyor. Önceden olduğu gibi değil ama kesinlikle sahada askerler, ileri hava kontrolörleri, eğitim olmalı ki şu anda sahip değiliz ve bugünün var olan strateji eksikliği altında, görülebilir gelecekte, onları yenilgiye uğratamayız” ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler