ABD'nin yeni tehdit algısı toplumsal hareketler

ABD'nin yeni tehdit algısı toplumsal hareketler

Pentagon Tahrir ve Gezi eylemleri gibi toplumsal hareketlerin araştırılması için sosyal bilimcilere yatırım yapıyor

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir araştırma programı, üniversitelere -askeri kurumların denetiminde olmak üzere- dünyadaki geniş çaplı sivil çalkantıların dinamiklerini, risklerini ve eşik noktalarını örnekleyecek bir model geliştirmeleri için finansal destek sağlıyor.

Proje, toplumsal hareketlerin kitlelere yayılışındaki eşik noktalarını, 2011 Mısır devrimi ve Rusya genel seçimleri, 2012 Nijerya yakıt yardımı krizi ve 2013 Türkiye Gezi Parkı protestolarında yer alan kitlelerin “dijital izleri” üzerine çalışarak belirleyecek.      

Twitter paylaşım ve konuşmaları, kişilerin toplumsal hareketlerin yayılma sürecine dahil oluşlarını ve sürecin başlangıcını tespit etmek amacıyla incelenecek.

Öte yandan sosyal bilimlerin askeri sahanın önceliklerine göre yönlendirilmesi kaygıyla karşılanıyor. Pentagon, gittikçe gözden düşen ve yalnızca küçük bir azınlığın çıkarlarına hizmet eden küresel sistemin daimi bekçiliğini yaparken, güvenlik kurumları bu azınlığın dışında kalan herkese potansiyel terörist yaftası vurmaktan kesinlikle imtina etmiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.