Açtığınız su kuyuları yarardan çok zarar olabilir

Açtığınız su kuyuları yarardan çok zarar olabilir

​Afrika’da açılan su kuyularıyla ilgili önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, dikkat edilmediği takdirde halkın yararlanması için açılan su kuyularının bölgedeki insanlara yarardan çok zarar olabileceğini belirtiyor.

Afrika’da yaşayan insanlar su kaynağı bulunmasına rağmen imkânsızlıklar nedeniyle temiz suya kavuşamamanın sıkıntısını yaşıyor. Afrika’da her yıl binlerce çocuk kirli sulardan ve sağlıksız koşullardan kaynaklanan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Susuzluk problemini çözmek için hayırseverler Afrika’da su kuyuları projelerini hayata geçiriyor.

Hayırsever insanlar, STK ve vakıflar, Afrika’nın birçok ülkesinde su kuyusu açarak oranın insanlarının su ihtiyaçlarını giderirken, uzmanlar ise Afrika’da açılan su kuyularıyla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor.

Su kuyuları açılırken suyun kalitesinin kesinlikle kontrol edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, açılacak kuyuların analizinin yapılıp periyodik olarak izlenmesi gerektiğine işaret ediyor.

Sondaj kuyularının yer seçiminin doğru tespit edilerek atıksu fosseptiğinden uzak olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, ayrıca su kuyusu açıldıktan sonra bölgede bir takım hastalıkların meydana gelip gelmediğinin araştırılmasının yapılması gerektiğine dikkati çekiyor.

Afrika’nın Uganda ülkesinde su kuyularıyla ilgili araştırmalar yapan Atık Su ve İçme Suyu Artıma Tesisleri Sorumlusu Çevre Mühendisi Ebubekir Lökbaş, İLKHA muhabirine, dikkat edilmediği takdirde açılan su kuyusunun insanlara yarardan çok zarar verebileceğini söyledi.

 "Hastalıkların yüzde 80’ine yakını içme suyu ve yetersiz sanitasyondan kaynaklanıyor"

Afrika’da yaptığı çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Lökbaş, "Türkiye’de İçme Suyu ve Atıksu Arıtma Tesisleri ile ilgili faaliyet gösteren bir kurumda 5 yıldır fiili olarak çalışmaktayım. Türkiye’de bu alanlarda birçok kez numune alıp analiz yaptım. Afrika’da su kıtlığının olduğu ve burada birçok su kuyusunun açıldığını biliyorum. Afrika’da Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı sağlık raporunda hastalıkların yüzde 80’ine yakının içme suyu ve yetersiz sanitasyondan kaynaklandığını biliyorum. Türkiye’de birçok hayırsever insan buraya içme suyu kuyusu açıyor. Burada su kuyularının açılmasının insani açıdan çok önemli olmaktadır. Hayır, yapan insanların hayırlarının temiz bir içme suyu olarak dönmesi için Dünya Sanitasyon Grubu Derneği olarak cihazlarımızı valizimize koyduk ve bu bölgedeki içme suyu kuyularını analiz yapmaya geldik." dedi.

"İçme suyunun kalitesi için analizler yapılmalı"

Açılan sondaj kuyularının içme suyu kalitesi ile ilgili bilgi veren Lökbaş, "İçme suyunun kalitesinin (içile bilirliğinin) belirlenmesi için bazı analizlerin yapılması gerekmektedir. Sondaj kuyularında yanımda getirdiğim analiz cihazları ile 8 adet parametrenin analizini yapabilmekteyim. Bu analizleri kuyunun başında anlık olarak yapmamız gerekmektedir. Her bir sondaj kuyusundan numune almaktayım. Bu numuneleri Türkiye’ye götüreceğim. Türkiye’de bu numunelere analiz yapılarak 10-15 parametreye daha bakacağız. Ayrıca mikrobiyoloji analizlerinin çok kısa sürede bakılması için Uganda ülkesinde bulunan bir laboratuvardan hizmet alacağız. Sondaj kuyularının yanında yaptığımız analizler ve çeşitli incelemelerimiz ile Türkiye’de kapsamlı bir rapor hazırlayacağız." diye konuştu.

Rapor sonrasında yapacağı çalışmaları da anlatan Lökbaş, şöyle devam etti: "Çıkan detaylı araştırmalar sonucunda su kalitesi uygun olmayan her bir kuyu için eylem planı yapılacaktır. Bu eylem planları sonucunda bu sondaj kuyularında gerekli arıtma ve izleme çalışmaları yapılarak su kalitesinin sürdürülebilir bir kalitede temini sağlanacaktır."

"Açılan kuyularının su kalitesinin takipçisi olun"

Su kuyusu açmak isteyen hayırseverlere uyarılarda bulunan Lökbaş, "Bu kuyuları yaptıran hayırsever insanlar, teknik açıdan suyun kalitesi ile ilgili bilgilerinin olmadığını düşünüyorum. Bu sebeple açılacak kuyunun analizinin yapılması ve periyodik olarak izlenmesinin sağlanması gerekmektedir. Bu alanda çalışma gösteren birçok özel şirket içme suyu kalitesine önem vermemektedir. Sondaj kuyularının yer seçiminin doğru tespit edilmesi, örnek olarak atıksu fosseptiğinden uzak olması önemlidir. Ayrıca sondaj kuyusu açıldıktan sonra bölgede bir takım hastalıkların meydana gelip gelmediğinin araştırılması gerekmektedir. Yeterince derinliğe sondaj vurulmadan yer altında bulunan suyun vatandaşa direk olarak sunulması, kısacası su kalitesi içilemez sınıfında çıkan sondaj kuyularının bölgedeki insanlara yarardan çok zarar olacaktır. Buradan sondaj kuyusu açmak isteyen hayırsever insanlara sesleniyorum; açılan kuyularının su kalitesinin takipçisi olun. Bu sondaj kuyularından birçok insan istifade etmektedir." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.