Adalet Bakanı Bozdağ Diyarbakır'da

Adalet Bakanı Bozdağ Diyarbakır'da

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.

DİYARBAKIR – Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Atatürk Havaalanı'nda, aralarında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü ve AK Parti milletvekillerinin de bulunduğu bir heyet tarafından karşılandı.

 

Havaalanı’ndan Valiliğe gelerek Diyarbakır Vali Vekili Mehmet Demir’i ziyaret eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, burada gazetecilerle bir araya gelerek sorunları cevaplandırdı.

 

Bir dizi temalarda bulunmak için Diyarbakır’a geldiğini ve ziyareti esnasında Adliye teşkilatını, Belediye başkanlığını ve AK Parti il başkanlığını ziyaret edeceğini belirten Bakan Bozdağ, bakanlık olarak Diyarbakır’da yapılan yatırımlar ve çalışmaları da değerlendireceklerini söyledi.

 

“Bu güne kadar çok ciddi adımlar atıldı”

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Bozdağ, çözüm sürecinin kendileri için çok önemli bir süreç olduğunu belirterek hükümetinde bu sürece önem verdiğini söyledi.

 

Çözüm sürecinin ilk defa hükümet programında yer almasının da bu konuya verdikleri önemi göstermesi açısından önemli olduğunu belirten Bakan Bozdağ, bu güne kadar çok ciddi adımlar atıldığını ve ciddi bir sahiplenmenin ortaya çıktığını ifade etti.

 

“Bir takım görevlendirmeler bu yasaya istinaden yapılacaktır.”

Çözüm sürecine yönelik pek çok adımlar atıldığını belirten Bakan Bozdağ, son olarak Mecliste çözüm süreci ile ilgili tarihi bir yasa çıktığını söyledi.

 

Bakan Bozdağ, “Esasında hükümetin yürüttüğü bu devlet projesi, bu yasayla beraber milletin projesine dönüşmüştür. Artık bu proje milletin yürüttüğü ortak barış ve ortak çözüm projesidir ve milletimiz buna sahip çıkmıştır. Bu proje çerçevesinde önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu kararı çıkacak ve bir takım görevlendirmeler bu yasaya istinaden yapılacaktır.” dedi.

 

“Türkiye için tarihi bir adım”

Kürtçe eğitim ile ilgili açıklamalarda da bulunan Bakan Bozdağ, özel eğitim kurumlarına bu imkânın verildiğini ve bu gelişmenin de Türkiye için tarihi bir adım olduğunu belirterek, bu olumlu gelişmelerin giderek daha iyi bir noktaya geleceğini söyledi.

 

Kürtçe eğitim vermek için izinsiz olarak dün Diyarbakır’da açılan Kürtçe okulun kapatılması ile ilgili olarak sorulan bir soruyu cevaplandıran Bakan Bozdağ, zaman zaman bazı çevrelerin, yasalara aykırı adımlar attığına ve bununda engellenmesine yasalara aykırı davranılıyormuş gibi lanse ettiğine değindi.

 

“Samimi olarak sahip çıkıyorsa, Milli Eğitim Müdürlüğümüze gelip müracaat ederler”

Bakan Bozdağ, “Ortada bir yasa varsa herkes bu yasaya uyacaktır. Kapanan Kürtçe okullarla ilgili arkadaşlarımızla bugün değerlendirmeler yapacağız. Kürtçe okulun açılması için hiçbir başvuru yapılmamış. Okul açmanın şartları var. Okullar, Milli Eğitim Bakanlığa bağlı faaliyetler gösteriyor. Dolayısıyla bir okul açmak isteyen, bu yasal duruma uyacak. Ama 'Ben kendi kafama göre okul açıyorum, öğrenci alıyorum' derseniz, burada hukuk devleti olmaz. Hepimiz hukuk devletine sahip çıkıyorsak, o zaman hukukun kurallarına da uymamız lazım. Ben bunun algı operasyonu olduğunu düşünüyorum. Çözüm sürecine karşı olan çevrelerin de katkısıyla halkı, bu sürecin ve hükümetin aleyhine dönüştürmek için bir çaba olduğunu düşünüyorum. Her yıl okullar açıldığında bu manada bir takım olaylar yaşanıyor. Biz bu adımları attık ki bu olaylar yaşanmasın. Yavrularımız kendi anadillerini okullarda öğrenebilsin.  Doğru olan bu adımların işlenmez olduğunu göstermek değil, bu adımların yasal çerçevede işlendiğini göstermek için samimi adımlar atmak lazım. Okullar kapatıldı diyenler, bu meseleye samimi olarak sahip çıktıklarını düşünmüyorum. Samimi olarak sahip çıkıyorsa, Milli Eğitim Müdürlüğümüze gelip müracaat ederler. Zaten bizim bu noktada herhangi bir sıkıntımız dayok. Sıkıntımız ve irademizde bir problem olursa biz bu noktada yasal düzenlemeleri yapmazdık. Yasal düzenlemeyi, bu işin önünü açılması için yaptık. Ama bunu istismar edenler olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Bakan Bozdağ valilik ziyaretinden sonra AK Parti Diyarbakır il başkanlığını ziyaret için Valilikten ayrıldı. ( Hamza Adiyaman / Hüseyin İçli – İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.