Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den İnce’ye tepki

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den İnce’ye tepki

​Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı İnce’nin Fethullah Gülen’in iade talebinin usulüne uygun olmadığı yönündeki iddialarına sert tepki gösterdi.

Gaziantep Havalimanının genişletilmesi için düzenlenen temel atma töreninin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bütün iade taleplerinin belgelerinin klasörüyle ABD'ye ulaştırıldığını ve bu konuda hiçbir eksik olmadığını söyledi.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, Gülen'in ABD'den usulüne uygun istenmediğine yönelik iddialarına sert tepki göstererek,“Şimdi çıkıp cumhurbaşkanı adayı olan birisinin FETÖ'cülerin kullandığı yalanları ve tezleri milletin gözünün içine baka baka dillendirmesi büyük bir hata ve gerçek dışıdır.”dedi.

Böyle bir iddianın hiçbir geçerliliğinin olmadığını belirten Gül, “Burada ‘15 Temmuz'a kontrollü darbe’ diyenlerin 15 Temmuz sonrası ülkemizin birliği ve kamu düzeninin korunması için alınan tedbirlere de  ‘Asıl darbe’ diyenlerin başka bir şey söylemesini de beklemiyoruz. Bu konudaki duruşları pozisyonları milletin durduğu yerde değil. İngilizce çeviri yapılmadığı iddiaları zamanında FETÖ'cülerin kullandığı, tükettiği iddialar. Bunun doğru olmadığı da ispatlandı ve belgelendi.”dedi.

İnce’nin iddialarının zamanında FETÖ'cülerin kullandığı iddialar olduğunu belirten Gül, “Bu tekrar yeni bir şeymiş gibi kim bunu servis ediyor, önce buna dikkat etsinler? Çünkü bunlar FETÖ’cüler tarafından kullanılan iddialardır. Bunu bir daha söylemekten çekindiler. Çünkü işin öyle olmadığı ortaya çıktı. Her şeyin belgesinin çevirisi yapıldı. Bu FETÖ'cülerin yalanı olduğu ortaya çıktı. Şimdi çıkıp cumhurbaşkanı olarak milletten oy isteyen birisinin FETÖ'cülerin kullandığı iddiaları, yalanları ve tezleri burada gelip milletin içerisinde, milletin gözünün içine baka baka dillendirmesi büyük bir hatadır ve gerçek dışı bir şeydir.”ifadelerini kullandı.

Bakan Gül, “Amerika'dan birisinin telefonu üzerine bir iddiada bulundu. Bu hatayı görünce eline bir mızrak almıştı, onu hangi çuvala koyacak, onun derdi ve telaşı içerisine girdi. Ancak o mızrak hiçbir çuvala sığmaz. Çünkü iddiaların hiçbirisi doğru değildir. Eğer böyle bir şey doğru olsaydı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın çağrısı üzerine ‘Gelin bütün belgeleri inceleyin’ denildi. Bir eksiklik olsa ya da farklı bir şey olsa böyle bir şey söylenmezdi. Şimdi geldiğimiz noktada ‘Usule aykırılık’ var denildi. Şimdi ‘Deliller yok, yeterli değil’ diyorlar. FETÖ'nün darbe girişimi yaptığına ilişkin bir delil olmadığını söyleyen FETÖ’cülerdir. Böyle bir şeyi cumhurbaşkanı adayının söylemesi FETÖ'cülerin ekmeğine yağ sürer. Amerikalılar bile böyle bir şeyi iddia etmezken FETÖ'nün bu darbe girişimi arkasında olduğuna tanık beyanları, mahkeme kararları olmasına rağmen bunun aksini söylemek doğru söylemediklerinin ispatıdır.”şeklinde konuştu.

Bütün iade belgelerinin İngilizce’ye çevirisinin yapıldığını ve uluslararası sözleşmeye uygun olduğunu belirten Gül, şunları söyledi:

“Usulden şimdi esasa geçtiler. Ama bunun doğru olmadığı açıktır. Darbe girişiminden sonra 26 ve 27 Temmuz 2016 yılında dönemin Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ, Amerikalı yetkililere tüm bu belgeleri verdiler. CHP'den yetkililerde gelen bütün bu belgelere baktılar. Gelen belgeler Türkçeden İngilizceye çevrilir. İlgili sözleşmeye ise uygun olup olmadığına bakılır. Buna bakanlar da hakimler ve savcılar. Bu konuda dünyada en iyi işi yapan, yargı hukukunu bilen kişilerdir. Bu nedenle bu konudaki iddiaların da hiçbir geçerliliği yoktur. Bunlar asılsız ve temelsiz iddialardır. Bu iade talepleri mahkemeler tarafından yargı makamları tarafından hazırlanır, bir karara bağlanır. Adalet Bakanlığı da sözleşmeye uygun olup olmadığına bakar, çevirisini yapar. İlgili bakanlık ve diğer ilgili kurumlar nezdinde irtibatını sağlar. Bu gelen belge usule aykırılık olmasın diye elbette hemen götürülmez, incelenir.”

Gelinen noktada İnce'nin cevaplaması gereken bazı sorular olduğunu belirten Bakan Gül, “Şimdi bizim sorumuz sayın İnce’ye; Amerika Birleşik Devletlerinden sizi kim aradı? Başkentten mi, Pensilvanya'dan mı arandınız? Kaliforniya'da mı, hangi eyaletten kim aradı? Bu soruya hala cevap vermemiştir. Acaba İnce, işletilmiş midir? Yine diğer bir husus bu konuda hiçbir kimse delil olmadığını söyleyemez. Bunu söyleyenler devletin vermiş olduğu mücadeleye haksız bir ithafta bulunmuş olur ve bir başka kişinin aradığı telefona değil de Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı adayı bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti'nin Bakanlığı'na, mahkemesine itimat etmesi lazım. Bütün iade talepleri darbe öncesinde ve sonrasında belgeleriyle, klasörleri ile 86 klasörü ile Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşılmıştır, iletilmiştir. Burada hiçbir eksiklik yoktur.”şeklinde konuştu.

Bakan Gül, “İnce’ye düşen Amerika Birleşik Devletlerine, Yunanistan'a ve Almanya'ya ‘Siz Türkiye'nin talebini niye yerine getirmiyorsunuz? Neden darbecilere sahip çıkıyorsunuz? diye yüksek sesle onlara karşı çıkması gerekir. Burada ya kompleks ya cahillik ya da iyi niyeti olmayan bir tutumla Türkiye’nin kurumlarını haksız bir yere ithaf etmek gerçek dışı beyanlarla ithaf etmek hiçbir şekilde yakışık almaz. Bu konuda samimi iseniz, bunu iade etmeyen bu ülkelerin yetkililerine yüksek sesle söyleyip bu milli meselenin devletin bekası ile ilgili konudur. Bu hususta beklenen budur. Ama beyhude bir beklenti olduğunun da ben farkındayım. Her şey usulüne uygun uluslararası sözleşmelere uygun bir şekilde yapılmıştır. Mahkemelerimiz, savcılarımız uluslararası hukukun gerekliliklerini yerine getirmiştir.” diye belirtti.

İLKHA



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.