"Adana’da binden fazla kasap kepenk kapattı"

"Adana’da binden fazla kasap kepenk kapattı"

HÜDA PAR Adana İl Başkanlığı heyetinin ziyaret ettiği Adana Kasaplar Odası Başkanı, yanlış hayvancılık politikaları yüzünden besicilerle kasapların zor günler geçirdiğini belirtti.

HÜDA PAR Adana İl Başkanlığı heyetinin ziyaret ettiği Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, hayvancılıkla ilgili yanlış politikalar yüzünden odalarına kayıtlı yaklaşık  bin 700 kasaptan bin 400’ünün işyerini kapattığını ve kasaplar olarak zor bir süreçten  geçtiklerini belirterek siyasilerden destek istedi.

Adana’da STK, ticaret odaları ve esnaf ziyaretlerini sürdüren HÜDA PAR Adana İl Başkanlığı; hayvancılık, yükselen et fiyatları ve kasapların sıkıntılarını görüşmek üzere Adana Kasaplar Odasını ziyaret etti.  Partinin GİK Üyesi Salih Demir ile Adana İl Başkanı Veysel Yavuz’un da aralarında bulunduğu heyeti, Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur karşıladı.

"Ucuz et için çiftçi, besici ve kasap desteklenmeli"

Sıcak bir ortamda geçen görüşmede söz alan HÜDA PAR Adana İl Başkanı Veysel Yavuz, vatandaşların makul bir fiyata, sağlıklı et yemeleri için neler yapılabileceği konusunda Kasaplar Odası’nın fikirlerini önemsediklerini ve bu sebeple kendilerini ziyaret ettiklerini kaydetti.  Hükümetin pahalı et konusunda geliştirdiği et ithalatının çözüm olamayacağını ifade eden Yavuz, bunun yerine çiftçi, besici ve kasabın desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

HÜDA PAR’ın konuya gösterdikleri duyarlılıktan dolayı memnuniyetini dile getiren Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise hayvancılıkla ilgili yanlış politikalar yüzünden çiftçi, hayvan üreticisi ve kasapların zarar ettiğini ifade etti. Yağmur, et konusuna yetkili olmayan bazı kurum ve kuruluşların da müdahil olmasıyla sorunun daha da içinden çıkılamaz bir hal aldığını söyledi. Ayrıca yüksek maliyet ve vergiler yüzünden yem fiyatının dolayısıyla da hayvan fiyatlarının da artığını işaret eden Yağmur,  bu konuda Hükümetten destek beklediklerini belirtti.

"Adana’da kasap esnafı art arda kepenk kapatıyor"

Yüksek et fiyatlarının en çok kasapları olumsuz etkilediğini ve et satamaz hale geldiklerini ifade eden Yağmur, bu yüzden Adana Kasaplar Odası’na kayıtlı yaklaşık bin 700 işyerinden bin 400 kadarının kepenk kapattığını bununla birlikte bini aşkın kasabın ise kaçak olarak faaliyetini sürdürdüğünü söyledi.

"Kırmızı et ile dondurma aynı dolapta"

Sırbistan’dan getirilen donmuş hayvan etlerinin sağlıklı olup olmadığı konusunda şüphelerinin olduğunu dile getiren Yağmur, ucuz et için ithalatın tek başına ve kalıcı çözüm üretmeyeceğini ifade etti.

Yağmur, "Yurt dışından ithal edilen etler, sadece iki tane marketler zinciri üzerinden satılmakta. Kaldı ki bu marketlerde herhangi bir et reyonu da yok. Kırmızı et ile dondurma aynı dolapta tutuluyor. Ayrıca kırmızı etin hazır kıyma şeklinde satılması da yasak olduğu halde bu yasağı dinleyen yok. Kıymanın müşterinin gözü önünde istediği parçadan kıyılması lazım. Bu kıymalara neler katılıyor, bilemiyoruz. Kasaplar Odası olarak talebimiz şudur: Eğer Hükümet illa ithalat yapacaksa hazır et yerine canlı hayvan getirsin ya da et ithalatı sürecine Kasaplar Odasını da dahil etsin. Getirilen etler sade iki market üzerinden değil tüm kasaplar tarafından daha sağlıklı ve daha ucuz bir şekilde vatandaşlarımıza arz edilmiş olsun." diyerek taleplerini dile getirdi.

"Adanamıza yakışır bir mezbahanemiz yok"

Adana’da siyasi il başkanları ile belediye başkanlarına ulaşmanın güç olduğunu savunan Yağmur, "Ankara’ya gidip sorunlarımızı rahatlıkla bir Bakana ulaştırmak mümkünken Adana’da siyasi il başkanları ve belediye başkanlarıyla görüşmek daha zor. Adana’da her belediyeye ait bir mezbahane olması gerekirken maalesef yok. Şu an mevcut olan mezbahane özel bir şirkete ait. Adanamıza yakışır bir mezbahene yapılması için belediyelerden yer tahsisi konusunda girişimlerimiz oldu ama maalesef hiçbir gelişme sağlanamadı." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de tarım ve hayvancılığın desteklenmesi ile pahalı et sorununun çözülebileceğini dile getiren Yağmur, bu konuda HÜDA PAR’ın konuyu gündeme getirmesini istedi. Ayrıca Yağmur, Kasaplar Odası’nın öncülük ettiği yeni kasaplar çarşının projesi hakkında bilgiler verdi.

Yağmur’un kasapların sorunları ve isteklerini not eden HÜDA PAR GİK Üyesi Salih Demir ile Adana İl Başkanı Veysel Yavuz; çiftçi, besici ve kasapların sorunları ile vatandaşların daha ucuz ve sağlıklı et yemeleri için konunun takipçisi olacaklarını ifade ettiler. (İLKHA)












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.