Adana’da gezici dijital mamografi cihazı hizmete başladı

Adana’da gezici dijital mamografi cihazı hizmete başladı

Adana’da meme kanserinde erken teşhisi için hazırlanan gezici dijital mamografi cihazının açılışı yapıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı, meme kanserinde erken teşhiste önemli rol oynayacak gezici dijital mamografi cihazının açılışını yaptı.

Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü,“Gezici dijital mamografi cihazını bugün hizmete sokuyoruz. Hem gezici hem de dijital olan bu cihaz, anında sonuç alınması özelliği ile önemli bir görevi yerine getirecek. Erken teşhis olmadığı için kadınlarımızın hayatını kaybetmesine ya da ağır bedeller ödenmesine neden olan meme kanserinin erken teşhisinde, hiçbir maddi beklenti içerisinde olmadan en ücra köylerimize kadar gezici bir şekilde hizmet vereceğiz.” diye konuştu.

Sonuçlar anında raporlanacak

Sağlık İşleri Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı ise, yeni hizmete girecek cihazı tanıtarak, hizmet hakkında detaylı bilgi verdi.

Adanalılara sağlık konusunda azami hizmeti sunmak için bugüne kadar canla başla çalıştıklarını söyleyen Karayandı, şu bilgileri aktardı: “Sağlık Daire Başkanlığı olarak bir şey değiştikten sonra sağlık konusunda da her şeyi değiştirmek için elimizden ne geliyorsa yaptık. Son olarak gezici dijital mamografi cihazımızı hizmete açarak, kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri için tarama yapmaya başlıyoruz. Bu cihazla özellikle hastaneye ulaşması güç olan taşra bölgelerinde hizmet vermeyi amaçlıyoruz.”dedi.

Cihazın özelliklerinden de bahseden Karayandı, “40 ila 60 yaş arasındaki kadınlara hizmet verecek gezici dijital mamografi cihazımız, mamografi çekimi ve uzman sağlık personelinin yerinde muayene yaparak meme kanserinde erken teşhis ve tanı için hizmet verecek. Cihazın dijital özelliği sayesinde görüntüler anında online olarak merkezimize ulaşacak ve dakikalar içerisinde raporlanarak sonuç hastaya iletilebilecek. Ücretsiz olarak vereceğimiz bu hizmetle şehrimizi meme kanserinde erken teşhis ve tanı konusunda marka şehir yapmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Her 8 kadından biri meme kanseri

Projenin hayata geçirilmesi sırasında destek veren Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Onkoloji Uzmanı Doç. Dr Berna Bozkurt Duman ise meme kanserinin en çok karşılaşılan kanser tiplerinin başında olduğunu vurgulayarak, “Meme kanseri, her 8 kadından birinde görülen ve erken teşhiste tedavi edilebilen bir kanserdir. Ancak toplumda ölüm sıralamasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada geliyor. Bu rakama bakıldığında meme kanserinde erken tanının önemi çok açık. Büyükşehir belediyesinin bu hizmeti ile erken tanıda önemli bir ilerleme kaydedileceğini ve özellikle taşraya ulaşmada etkili olacağını düşünüyorum. Bu sayede birçok insanın hayatına yaşam katılacağına inanıyorum” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.