Adana’da ‘Yeni Büyükşehir Yasası’ tartışıldı

Adana’da ‘Yeni Büyükşehir Yasası’ tartışıldı

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyinin işbirliğiyle “6360’la Oluşan Büyükşehir Belediye Sistemi, Sorunlar ve Çözümler” konulu panel düzenlendi.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyince düzenlenen “6360’la Oluşan Büyükşehir Belediye Sistemi, Sorunlar ve Çözümler’ konulu panelde Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası’nın avantaj ve dezavantajları konuşuldu. Yeni yasa bağlamında, yerel yönetimlerin yetki alanının genişletmesinin değerlendirildiği panelde, özellikle Güneydoğu Anadolu’da oluşan güvenlik konusuna da değinildi. Panel Büyükşehir Tiyatro Salonu’nda yapıldı.

Moderatörlüğünü Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Teftiş Kurulu Başkanı Halil Avşar’ın üstlendiği panelde, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş ve Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Koç söz aldı.

Panelde, 6360 Sayılı Yasa ile 14 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 26 ilçenin kurulması, Büyükşehir Belediyelerinin yetkilerinin genişletilmesi, il özel idarelerinin kaldırılması ve bazı kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerde yapılan değişiklikler irdelendi.

“Hendekçi belediyeler yetki genişliğini istismar ediyor”

Mevcut yasanın genel bir eleştirisini yapan Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve Kamu Yönetimi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, “Hendekçi Belediyeler” olarak nitelendirdiği belediyelerin yetkilerini PKK lehine kullandığını söyledi.

Son düzenleme ile il özel idarelerinin kapatılmasının Anayasal açıdan sorunlu bir uygulama olduğunu savunan Çukurçayır, ilçelerin Büyükşehir’e bağlanması ve köylerin mahalleye dönüştürülmesinin de Anayasal temayüllere göre yapılması gereğini belirtti.

“Bütçelendirme adil değil”

Büyükşehir Belediyelerine aktarılan bütçe ile ilgili bilgilendirme yapan Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş  ise, artan nüfus yoğunluğu ve coğrafi ölçek doğrultusunda yapılan bütçe artırımının, Büyükşehir Belediyelerinin hizmet yükümlülüğünü de artırdığını, buna bağlı olarak da hizmetlerin vatandaşa yeterli düzeyde ulaşmadığını belirtti. Bu açıdan kanunun adaletsizce bir yerel yönetim uygulamasına neden olduğunu ifade eden Güneş, yasa ile köylerin yalnızca isimlerinin değiştiğini ancak hizmet yönünden herhangi bir gelişme yaşanmadığını vurguladı.

“Güneydoğu’da bütçe PKK’ye transfer edildi”

Panelde, mevcut yasa bağlamında yerel yönetimler ile güvenlik ilişkisini değerlendiren Çağ Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Murat Koç, güvenliğin merkezi yönetimin tekelinde olması gerektiğine dikkat çekerek, özellikle Güneydoğu Anadolu’da merkezi idarenin güçsüz olduğu illerde çeşitli terör eylemlerinin şehir güvenliğini tehdit ettiğini savundu. Koç, “Yerel yönetimlere verilen yetkiler özellikle Güneydoğu Anadolu’daki Büyükşehir Belediyeleri tarafından terör lehine kullanılmasına ve bütçenin teröre transfer edilmesine neden olmuştur.” diye konuştu. (Ayhan Kaya- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.