Adilcevaz’da üretiliyor dünya ülkelerine ihracatı yapılıyor

Adilcevaz’da üretiliyor dünya ülkelerine ihracatı yapılıyor

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üretilerek ülke dışına ihracatı yapılan ceviz reçeli için hasat zamanı başladı.

Cevizin anavatanı olan Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üretimi yapılan ceviz reçeli için hasat sezonu başladı.

Adilcevaz’da üretilen reçel ülkenin farklı illerine gönderildiği gibi ülke dışında birçok ülkeye de ihracatı yapılıyor.

Yapımı bir hayli meşakkatli olan ceviz reçeli cevizlerin tam olgunlaşmadığı bahar aylarında, dalından toplanan taze cevizlerden, uzun süren bir işlemin ardından yapılıyor. Reçeli yapılacak olan cevizin, özellikle iç tutmadığı, kabuğunun nazik olduğu dönemlerde yapılması gerekiyor.

Hasat zamanın başladığını belirten esnaflardan Murat Zeydan, reçel için cevizlerin bugünlerde toplanması gerektiğini söyledi.

Adilcevaz ilçesine cevizin anavatanı denilmesinin doğru bir tabir olacağını belirten Zeydan,  Adilcevaz’ın Evliya Çelebinin Seyhatnamesinde Vattül Cevaz ‘Cevizler Vadisi’ olarak geçtiğine vurgu yaptı.

Reçel yapılacak olan cevizin birkaç gün içinde hasadının yapılması gerektiğini, aksi durumda zamanının geçeceğini belirten Zeydan, “Kabuk tutan cevizden reçel yapılmaz.  Burada üretilen cevizler hem ülke içinde pazara sunuluyor hem de farklı ülkelere ihracatı yapılıyor.” dedi.

Ceviz reçelinin yapım aşaması

Ceviz reçelinin yapılmasının çok zahmetli ve uğraş isteyen bir iş olduğunu belirten Zeydan, Ceviz reçeli ile ilgili olarak şu bilgiler verdi:

“Cevizler reçel için hemen toplanıyor. Ceviz reçeli, cevizlerin yeşerdiği ve henüz olgunlaşmadığı bahar aylarında yapılıyor. Yeşil olgunlaşmamış cevizler toplanarak önce kabuğu soyuluyor, sonra soğuk su teknelerinde bekletiliyor. Her gün değiştirilen sularla cevizlerin acılığı gideriliyor. Yaklaşık bir ay süren bu meşakkatli işlemin ardından su teknelerinden alınan cevizler delme işleminden geçiriliyor. Daha sonra şekerpancarından elde edilen şekerle kaynatılarak tatlandırılan cevizler büyük zeytin tanesi görünümüne kavuşuyor. Reçel yapılacak cevizlerin olgunlaşmaması ve kabuğunun sertleşmemesi gerekiyor. Reçellere herhangi bir katkı maddesi ise katılmıyor. Yapılan bu işlemlerin ardından ceviz reçeli cam kavanozlarda ambalajlanarak piyasaya sunulmaya için hazır hale getiriliyor.” dedi.

Ceviz reçelinin beli başlı faydaları

Ceviz reçelinin faydaları hakkında da kısa bir değerlendirmede bulunan Zeydan, Ceviz Reçelinin bilinen en önemli faydalarının, hücreleri yeniliyor olması ve beyin hücrelerini geliştirmesi olarak ifade etti.

Zeydan, “Ceviz reçeli maksimum enerji sağlıyor, kolesterolü düşürüp, kabızlığı gideriyor, guatra, astım ve bronşite iyi geliyor. Özellikle çocukların kemik ve zekâ gelişimine faydalı olan yeşil ceviz insan psikolojisine de iyi geliyor. Öfkeyi dindirip, sinir sistemini rahatlatıyor.” diyerek ceviz reçelinin faydalarını anlattı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.