Adıyaman'da arabulucuk bürosu açıldı

Adıyaman'da arabulucuk bürosu açıldı

Adıyaman Adliyesi bünyesinde adli görüşme odası ve arabuluculuk bürosu açıldı.

Arabulucu ve uzlaşma kültürünün yaygınlaşması amacıyla Adıyaman Adliyesinin bünyesinde adli görüşme odası ve arabuluculuk bürosu hizmete sunuldu.

Büroların açılışında konuşma yapan Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, bunlarla ilgili bilgilendirme yaptı.

Karabacak, "Yargı reformu stratejisi ve bakanlığımız stratejik planında yer alan hedefler doğrultusunda, özel ortamlarda ifade ve beyanının alınması gerektiği veya fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere adli süreçte yer alan mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar ile cinsel suç, aile içi şiddet mağdurları ve diğer hassas kişilerin ifade ve beyan alma işlemlerinde kullanılması amacıyla adliye binaları içerisinde özel bir alan olarak adli görüşme odaları tesis edilmeye başlanmıştır. Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığının koordinesinde kurulup, 26 ilde faal halde bulunan adli görüşme odalarının adliyemizde de kurulması yönündeki talebimiz kabul görmüş, tadilat ve tefrişat işleri ile SEGBİS kurulumu tamamlanarak hizmete hazır hale gelmiştir." dedi.

Uzlaştırma bürosunun, ilgilileri bilgilendirip, uzlaştırmacı görevlendirilmesi ve dosya takiplerinin yapıldığı büro kalemi, görüşme ve toplantı odasından oluştuğunu bildiren Karabacak, şunları söyledi:

"Ceza yargılaması kurumu olan uzlaştırma; hakaret, yaralama, mala zarar verme, tehdit gibi hafif sayılabilecek suçlarda mağdur ve failin teklifi kabul etmeleri halinde uzlaştırması aracılığıyla görüşüp müzakere ederek, mağdur zararının giderilmesi, mağdurdan özür dilenmesi, bir kişiye ya da kuruma yardım edilmesi gibi edimlerle tarafların barışmasına imkân sağlayan, mağdurun zararını onaran, fail hakkında ise ceza davası açılmasına engel olan bir kurumdur. Uzlaştırmacı hukuk eğitimi almış fakülte mezunları arasından bilirkişi niteliğine sahip, istekli ve tarafsız kişiler arasından cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilir. Uzlaştırmacıların müzakere teknikleri ve sorun çözme gibi konularda eğitim alarak profesyonelleşmeleri ve sicile kaydedilerek takipleri yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye genelinde uzlaştırma bürolarına gelen toplam 451 bin 875 dosya içerisinde yüzde 80 oranındaki dosyada uzlaşılmıştır. Yine cumhuriyet başsavcılığımız bünyesindeki uzlaştırma büromuza ise 2 Şubat 2016 tarihinden bu tarihe kadar bin 74 dosya gelmiş, 718 dosyada uzlaşma teklifi kabul edilmiş, uzlaşma teklifi kabul edilen dosyalardan 578'i uzlaşmayla sonuçlanmış, uzlaşma teklifi kabul edilen dosyalarda yüzde 80 oranında başarı sağlanmıştır."

Büroların açılışına; Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Adıyaman İl Emniyet Müdürü Metin Alper, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Karabacak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Yener, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, hâkim ve savcılar ile bazı kurumların amirleri katıldı. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.