Af Örgütünden Avrupa'ya mülteci tepkisi

Af Örgütünden Avrupa'ya mülteci tepkisi

Akdeniz'de yaşanan göçmen trajedileri nedeniyle AB ülkelerine tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü, Avrupa hükümetlerini binlerce mültecinin ve göçmenin hayatını kaybetmesine neden olan faciaların durdurulması için acil ve etkin adımlar atmaya çağırdı.

Akdeniz'de yaşanan göçmen trajedileri sonrası AB liderleri, yarın Brüksel'de gerçekleşecek olağanüstü bir zirvede bir araya geliyor. Toplantı öncesi Uluslararası Af Örgütü, Avrupa hükümetlerini binlerce mültecinin ve göçmenin hayatını kaybetmesine neden olan faciaların durdurulmasına yönelik acil ve etkin bir adım atmaya çağıran bir yol haritası yayımladı.

Avrupa yerin dibine batıyor

"Avrupa yerin dibine batıyor: Denizdeki mültecileri ve göçmenleri kurtarma zafiyeti" başlıklı rapor, gemi kazalarında hayatta kalanların ifadelerini belgeliyor. Rapor, Akdeniz'deki mevcut arama ve kurtarma faaliyetlerindeki zorlukları ve engelleri ortaya koyarken, bu hususta devletlere birtakım çözüm yolları sunuyor. Ek olarak, Akdeniz'deki riskli bölgelerde hayatları kurtaracak, yeterli gemi, uçak ve diğer kaynaklardan oluşan insani bir operasyonun başlatılması çağrısında bulunuyor.

"Hükümetlerin görevi sadece yangını söndürmek değil"

Brüksel'de bir araya gelecek olan Avrupalı liderlerin, bu trajedinin sona erdirilmesi için tarihi bir fırsata sahip olduğunu belirten Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Avrupa, tehlikenin ortasındaki binlerce göçmen ve mülteciyi kurtarma konusundaki umursamazlığıyla, yanan bir binadan aşağı atlayanları kurtarmayı reddeden itfaiyecileri andırıyor." dedi.

Dalhuisen, hükümetlerin sorumluluğu sadece yangını söndürmek değil, pencereden aşağı atlayanları da kurtarmak olduğunu ifade etti.

Öte yandan Avrupa Birliği, pazartesi günü bir önceki politikasında değişikliğe giderek, arama kurtarma kapasitesinin destekleneceğini taahhüt etti. Şimdi ise üye devletlerin bu konuda harekete geçmesi bekleniyor.

Ölü sayısı 100 kat arttı!

Yayımlanan rapor, İtalyan Donanması'nın Mare Nostrum isimli insani operasyonunun sona erdirilmesi kararının ardından, denizdeki göçmen ve mülteci ölümlerinde dramatik bir artışın yaşandığını gösteriyor. Son yaşanan kazalarda ölü sayısının teyit edilmesiyle birlikte, bu yıl hayatını kaybeden kişi sayısının bin 700'le, geçen yıl aynı süreçte hayatını kaybedenlerin 100 katından daha fazla olduğu belirtildi.

Af Örgütü'nden çağrı: Yeni bir operasyon oluşturun!

Uluslararası Af Örgütü, yarın (23 Nisan 2015) gerçekleşecek zirveye katılacak tüm devlet ve hükümet başkanlarını, denizdeki hayatları kurtarmak için acil ve etkin bir operasyon oluşturmaya çağırdı. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, AB liderlerinin "ana göç yolları üzerindeki insanları kurtarmak için, yeterli deniz ve hava kaynaklarının acilen konuşlandırılması yönünde" yetki vermesi gerektiği belirtildi.

Örgüt,  bunlar gerçekleşene kadar ise Avrupa hükümetlerinin, İtalya ve Malta'nın arama ve kurtarma kapasitesini artırabilmesi için bu ülkelere finansal ve lojistik destek sağlamaya çağırdı.  (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.