AFAD’dan yağışve rüzgâr uyarısı

AFAD’dan yağışve rüzgâr uyarısı

AFAD tarafından yapılan açıklamada, Adıyaman’da beklenen aşırı ve kuvvetli yağış ile fırtına şeklinde esecek rüzgârın oluşturacağı olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiği ifade edildi.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, Adıyaman’da beklenen aşırı ve kuvvetli yağış ile fırtına şeklinde esecek rüzgârın oluşturacağı sel, su baskını, heyelan, yıldırım, soba zehirlenmeleri, çatı uçması ve benzeri olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olması gerektiği ifade edildi.

"Ülkemizde sıkça meydana gelen sobadan sızan gazdan zehirlenmelerin meydana gelmemesi ve istenmeyen olaylara maruz kalınmaması için aşağıdaki önlemlerin halkımıza duyurulması uygun görülmüştür.” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bacalar; odun ve kömür gibi yüksek oranda is ve kurum bırakan yakıt kullanıldığında 2 ay ara ile diğer yakıtlar kullanıldığında 3 ay ara ile temizlenmelidir. Bacalar bina tepe yüksekliğinden en az 50 cm daha yüksek olmalıdır. Soba Boruları; odun ve kömür gibi yüksek oranda is ve kurum bırakan yakıt kullanıldığında bir ay ara ile diğer yakıt çeşitleri kullanıldığında 2 ay ara ile mutlaka temizlenmelidir. Soba boruları binaya temas ettirilmemeli, demir kelepçe ile tavan veya duvarlara tespit edilmelidir. Soba yakılırken parlayıcı-patlayıcı madde kullanılmamalıdır. Soba yanarken soba civarında kolay yanıcı maddeler (kibrit, odun vb.) bulundurulmamalı ve çamaşır kurutulmamalıdır. Soba boruları zorunlu olmadıkça bölgemizde esen hâkim rüzgâr yönüne karşı kurulmamalıdır. Soba borularının hâkim rüzgar yönünde olması zorunlu ise dirsek kullanarak baca yönü değiştirilmeli ve boru ucuna döner başlık takılmalıdır. Özellikle fırtınalı ve yağışlı havalarda vatandaşlarımızın sobalarını kontrollü olarak yakmaları ve söndürmeden uyumamaları konusunda yerel TV ve radyo aracılığıyla uyarıcı nitelikte yayın ve ikazda bulunulmalıdır. Şiddetli esen fırtınalı gecelerde sobadan sızan gazdan zehirlenerek ölümlere sebep verilmemesi için sobalar mutlaka söndürülmelidir. Vatandaşlarımızın kötü hava şartlarında dikkatli olmaları komşularını da sürekli uyarmaları ve kontrol etmeleri, şüphe verici acil durumlarda ise 112 veya 110 No'lu telefonuna ihbarda bulunmaları önem taşımaktadır.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler